Poslanci Úsvitu chtějí ve školách a nemocnicích zakázat palmový olej

Používat ve školách a nemocnicích výrobky s obsahem palmového oleje by mohlo být v budoucnu zakázané. Prosadit to chce místopředsedkyně sněmovního zemědělského výboru Olga Havlová z Úsvitu. Varuje před možnými zdravotními riziky. Ministerstvo zemědělství ale návrh nepodporuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kácení pralesů (ilustrační foto)

Kácení pralesů (ilustrační foto) | Foto: licence Creative Commons Atribution-NonCommecial-NoDerivs 2.0 Generic, H Dragon

Nesouhlasí s ním ani Asociaci českých a moravských nemocnic.

„Kdo ví, v kterých výrobcích je obsažen palmový olej, čili v podstatě by zavedli nutnost zkoumání jeho obsahu ve všech výrobcích, které se do nemocnic kupují,“ upozornil ředitel asociace Stanislav Fiala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olivový olej je poslední dobou častým tématem diskuzí. Jaká jsou jeho hlavní zdravotní i environmentální rizika, popsala Věra Masopustová

Zákon není potřeba ani podle prezidentky Asociace ředitelů základních škol Hany Stýblové. „Na poli zdravé výživy ve školách bylo v současné době uděláno dost a já si myslím, že není vůbec potřeba ke každé složce potravin dělat zákon a zakazovat.“

Proti je zatím i ministerstvo zemědělství. Šéf úřadu Marian Jurečka z KDU-ČSL už dřív řekl, že používání výrobků s obsahem palmového oleje vidí jako etický, ne zdravotní problém.

Místopředsedkyně sněmovního zemědělského výboru Olga Havlová z Úsvitu návrh opírá o studie zkoumající negativní účinky produktu na zdraví.

„Je to zejména kvůli extrémně vysokému obsahu nasycených mastných kyselin, které zvyšují riziko aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění. Potraviny s palmovým olejem by se tak zařadily mezi další zdravotně rizikové výrobky, které by byly ze zákona ve školách zakázány nabízet,“ popsala.

Složité nahrazování

O míře škodlivosti potravin, které obsahují palmový olej, se v současné době diskutuje celosvětově. Objevily se i první bojkoty výrobků a někteří výrobci od jeho používání ustupují. Nahrazují ho jinými rostlinnými oleji.

„Bylo to moje rozhodnutí při první příležitosti udělat změnu, která prospěje nejen zdraví našich zákazníků, ale i něčemu většímu, a to je ochrana deštných pralesů,“ řekl Jan Zeman o své rodinné biopekárně. Nahradit palmový olej ale není prý jednoduché.

„V některých druzích technologií a oborech to v podstatě nahradit nejde, nebo velmi obtížně. V biokvalitě je to daleko horší, protože si nemůžeme pomoct žádnými umělými ztužovadly a podobnými věcmi, které se v margarínech používají. Takže jsme ho nahradili margarínem na bázi kakaového másla,“ dodal.

Používání palmového oleje ve velkém množství poškozuje životní prostředí, jak ukazují případy masivního kácení tropických deštných pralesů v Indonésii a Malajsii.

Dopady na zdraví

Jeho nadměrná konzumace pak podle lékařů škodí zdraví. Obsahuje totiž několikanásobně víc nebezpečných tuků než ostatní rostlinné oleje.

„Vyhněme se vysoce průmyslově upraveným levným potravinám, které jsou nezdravé a palmový olej obsahují,“ vyzvala odbornice na zdravou výživu Margit Slimáková. „Jestliže vyřadíme tyto levné, nezdravé polotovary, sladkosti, které z výživového hlediska nikdo nepotřebujeme, automaticky vyřadíme naprostou většinu, ne-li všechen palmový olej.“

V některých výrobcích má ale podle předsedy Společnosti pro výživu Petra Tláskala využití palmového oleje smysl. Například v náhradní kojenecké výživě, kam se přidává kyselina palmitová.

„Využívá se k tomu, aby se tuk více zpodobnil tuku mateřského mléka. Ten pak dítěti dělá dobře, protože se lépe vstřebává vápník, tuk, který dítě potřebuje pro energii a dokonce má i menší bolesti bříška,“ vysvětlil.

Na problémy s palmovým olejem upozorňují v posledních letech stále víc neziskové a nevládní organizace. Ke kampaním se ale přidávají i některé nadnárodní obchodní koncerny, které surovinu už nevyužívají.

Palmový olej - největší producenti | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme