Energetický zákon míří do závěrečného čtení, podle kritiků zdraží elektřinu

Poslanci poslali do třetího čtení vládní novelu energetického zákona. Návrh se nelíbí hnutí Úsvit, protože podle něj může zvednout ceny elektřiny. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD to ale odmítá, zdražování prý nehrozí. Novelu znovu projedná hospodářský výbor, aby posoudil všechny pozměňovací návrhy, je jich asi tři sta padesát. Před přijetím předlohy varuje Energetický regulační úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Černoch, Úsvit - Národní Koalice

Marek Černoch, Úsvit - Národní Koalice | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Debata o novele energetického zákona ve sněmovně byla místy i emotivní. Poslanci hnutí Úsvit se střídali u řečnického pultu s argumenty proti novele. "Nejsou to obstrukce. Používáme legální prostředky,“ řekl předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch.

„To, co tady vzniklo, ten obrovský boom s fotovoltaikou, já se děsím, že energetický zákon bude jeho pokračováním,“ shrnul poslanec Úsvitu Jaroslav Holík obavy svých kolegů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novelu energetického zákona kritizuje Úsvit i Energetický regulační úřad. Mluvčí ERÚ byl hostem ČRo

Hnutí vadí například fakt, že nově se za obnovitelnou energii nebude platit přípatek k ceně, ale bude se počítat podle kapacity jističe nebo že majitelé energetických sítí budou muset do katastru zapsat věcná břemena. Podle Úsvitu změny prudce zvýší ceny energií.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ale ujišťuje, že domácnostem se ceny elektřiny nezvýší. „Bylo by tam zajištěno, aby poplatky, které se platí za obnovitelné zdroje, byly stejné anebo menší. Aby nikdo neplatil více,“ tvrdí ministr.

Podle něj se jen o několik korun zvednou ceny energií, náklady na chod Energetického regulačního úřadu nebo systém na plašení ptáků.

Proti poslancům Úsvitu vystupuje i zpravodaj novely poslanec ČSSD Milan Urban. Ten označil celou věc za spor dvou státních institucí, ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu. Urban připomněl, že návrh zákona má plnou podporu tripartity.

„Návrh kromě jiného umožňuje postavit malé solární elektrárny na rodinných domech. Lidé, kteří se rozhodnou vyrobit takovou elektřinu na své střeše, ji mohou hned spotřebovávat. Nepotřebují lítat po úřadech, žádné licence, ani úřední dokumenty o připojení. Nic podobného, co by nahrávalo solárním baronům, v zákoně není. To je výmysl," uvedl Urban.

ERÚ: Solární baroni ušetří miliardy

Energetický regulační úřad ministerstvo průmyslu a obchodu po celou dobu přípravy zákona kritizoval za to, že s ním o podobě dostatečně nekomunikuje. Mluvčí ERU Jiří Chvojka ve vysílání ČRo označil novelu energetického zákona za ‘legislativní zmetek, který měl tisíc připomínek, už když šel do vlády‘.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci dnes pustili do závěrečného čtení novelu energetického zákona. O návrhu mluví ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jan Mládek

„Posléze šla do vlády úplně jiná verze, než kterou jsme připomínkovali, pak šla do sněmovny s nedoporučujícím stanoviskem Legislativní rady vlády. Tam se na hospodářském výboru projednalo přes 250 pozměňovacích návrhů za dvě hodiny, ERÚ tam ani nebyl připuštěn,“ popisuje.

Poslanci vládní koalice teď podle něj k zákonu dávají 200 pozměňovacích návrhů. „Z nichž jeden znamená, že solární baroni si rozdělí fotovoltaické elektrárny účelově na malé elektrárny, a tím pádem se vyhnou placení solárního odvodu a ušetří dvě miliardy korun ročně,“ říká Chvojka.

Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme