Poslanci z branného výboru chtějí měnit ústavu. Kvůli armádním misím

Poslanci z branného výboru volají po změně ústavy kvůli armádním misím. Úprava článku 43 by měla zjednodušit proces schvalování zahraničních operací. Víc než rok totiž politici řeší, že vojáky nejspíš posílali do ciziny v některých případech v rozporu se zákonem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci (ilustrační foto)

Čeští vojáci (ilustrační foto) | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

Třeba předloni vláda chtěla po parlamentu schválit vyslání maximálně 1500 vojáků pro operace sil rychlé reakce NATO.

O tom, kam přesně by odletěli a kolik by jich nakonec bylo, si vláda měla rozhodnout sama podle potřeby. Aliance nakonec české vojáky do operace tohoto typu nepotřebovala, nicméně i samotný postup je podle některých poslanců na hraně zákona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci z branného výboru chtějí měnit ústavu kvůli armádním misím. Téma pro Evelynu Kulíškovou

„Protože to mnohdy je opravdu na hraně ústavnosti a ti lidé pak mohou spoléhat jen na milost prezidenta," dodal poslanec KSČM Alexander Černý.

Zdlouhavý proces schvalování misí ale může být problém právě v těchto případech, kdy je potřeba rozhodnout o vyslání vojáků do deseti dnů. I kvůli tomu uvažují politici o případné změně ústavy.

Stejně tak poslanci diskutovali i o tom, že by ústava měla umožnit vládě vyslat vojáky na pomoc Čechům ohroženým v zahraničí. A to i bez souhlasu daného státu.

„Přestože vědí už na ministerstvu víc než rok, že to problém je, tak se pan ministr obrany neodhodlá k tomu, aby inicioval předložení konkrétního paragrafového znění změny ústavy tak, aby naši vojáci jezdili do zahraničí v souladu se zákonem," řekla poslankyně opoziční ODS Jana Černochová.

Ministr obrany pochybení odmítá

Změnou ústavy se teď má zabývat zvláštní parlamentní komise. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO ale ústy mluvčího Petra Medka pochybení odmítl.

„Vyslání vojáků do misí není v rozporu s ústavou. Případné změny by ale celý proces mohly učinit pružnějším. Naši právníci zpracovali podrobnou analýzu současného stavu. Dali jsme ji k dispozici poslancům výboru pro obranu i ústavně právního výboru, kteří se už v minulosti záležitostí zabývali," uvedl Medek.

Ministerstvo obrany zatím z nového návrhu původní formulaci o zahraničních operacích bez stanovení konkrétního nasazení vypustilo.

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme