Poslech digitálního rozhlasu v Británii přináší optimismus, na čele je stále BBC Radio 6 Music

30. říjen 2017

Poslech rozhlasu prostřednictvím aplikací tvoří 8 % celkového příjmu rádia a televizní platformy pouhých 5 %. Poslech digitálního rozhlasu v automobilech poprvé překročil hranici 30 %.

Digitální rozhlasové vysílání DAB v současné době využívá ve Velké Británii 48,8 % populace. Země je tak velmi blízko rozhodnutí, kdy tamní vláda začne uvažovat o možném termínu pro vypnutí analogového rozhlasu v pásmu VKV. Aktuální poměr digitálního rozhlasu k analogu přinesla minulý týden prezentovaná čísla průzkumu Rajar Q3/2017, který je de facto určitou obdobou tuzemského Radioprojektu.

Digitální rozhlas prostřednictvím DAB a DAB+ tvoří v současné době 36 % poslechu rádia. DAB rozhlas se podílí na poslechu digitálního rádia ze 74 % a je tak nejpopulárnější platformou. Digitální přijímač DAB má v současné době v domácnosti 61,6 % populace. Pro představu, poslech rozhlasu prostřednictvím aplikací tvoří 8 % celkového příjmu rádia a televizní platformy pouhých 5 %. Poslech digitálního rozhlasu v automobilech poprvé překročil hranici 30 %. Poslech DAB rádia roste jak na národní, tak i regionální úrovni.

Nejpopulárnější britskou digitální stanicí je nadále veřejnoprávní BBC 6 Music, kterou si na úrovni týdenního poslechu nenechá ujít 2,43 milionu lidí, následované BBC Radio 4 Xtra s 2,15 milionu posluchačů. Pozici privátní digitální rozhlasové jedničky drží Kisstory. Tato stanice v aktuálním průzkumu vygenerovala 1,82 milionů posluchačů. Britové si oblíbili také hity osmdesátých let. Absolute 80s díky nim drží pozici privátní dvojky – 1,53 milionu posluchačů. Mezi oblíbená digitální rádia patří například i Heart 80s, Radio X nebo Absolute Radio 90s.

autor: lukpo
Spustit audio