Poslech rozhlasu v Norsku se vrací po vypínání VKV do původních kolejí

20. září 2017

Aktuální průzkum publikovaný na konci minulého týdne ukázal, že při přechodu na digitální vysílání, se většina obyvatel severské země rozhodla pro DAB+.

Poslech rozhlasového vysílání v Norsku se vrací do původních kolejí, ve kterých fungoval před vypnutím analogových velmi krátkých vln (VKV). Digitální vysílání DAB+ nyní dosahuje v oblasti Nordland, jež se dočkala takzvaného switch off jako první, 64,2 % poslechovosti. To je aktuálně pouze o šest desetin procent méně, než jakou hodnotu mělo analogové rádio ve stejném období v roce 2016. Výsledky zveřejnila společnost TNS Kantar.

Ole Jørgen Torvmark, který je šéfem Digitalradio Norway, se obyvatelé připojili k digitální éře, protože poslech rozhlasu je něco, co považují za něco naprosto přirozeného. Stejný průběh očekává Jørgen Torvmark i ve zbytku země. Krok, který kritizují i někteří čeští privátní vysílatelé, tak probíhá podle očekávání a ukazuje se, že posluchači na digitální vysílání nakonec přejdou a komerční stanice například o zisky z reklamy díky nižšímu zájmu publika nepřijdou. Jediným mínusem pro privátní vysílatele je pochopitelně vyšší konkurence na trhu, na druhou stranu je tu možnost spouštění nových tematických stanic.

autor: lukpo
Spustit audio