Poslední letošní exkurze Moravského ornitologického spolku

7. listopad 2012

Moravský ornitologický spolek, pobočka České společnosti ornitologické, pořádá každoročně několik exkurzí do různým atraktivních míst s výskytem ptactva. Stalo se již tradicí, že poslední z exkurzí bývá na Tovačovských rybnících a štěrkovnách.

Letos se cyklus celoročních exkurzí završí tuto sobotu 10. listopadu 2012. Sraz účastníků exkurze je u sádek v Tovačově v 10.50 hod. Z Přerova se je možné dostat do Tovačova autobusem, který odjíždí z autobusového nádraží ze stanoviště č. 16 v 10.00 hod.

Exkurze se krátce zastaví na Křenovském rybníce a následně se přesune na Hradecký rybník. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi tohoto rybníka.

Rybníky po výlovu mají nízkou hladinu vody a rozsáhlé plochy bahna. Právě to přitahuje různé druhy ptáků jak z místních populací, tak i z protahujících hejn. O uplynulém víkendu zaznamenali ornitologové v Tovačově sedm druhů racků, mimo jiné i dva mladé racky tříprsté. Jedná se teprve o jejich čtvrtý známý výskyt v Tovačově. Tito rackové obývají skalnaté mořské pobřeží a ostrovy severní Evropy a ve vnitrozemí se objevují velice vzácně. Vzhledem k hojnosti jejich potravy, malých rybek, je naděje, že se zde ještě zdrží.

Čejka chocholatá

Mimo nich se v současnosti na rybnících objevují minimálně dva orli mořští, stovky čejek chocholatých, hejna protahujících hus a bylo zaznamenáno i několik jespáků obecných a bekasin otavních.

Za vhodných podmínek se účastníci zastaví i na štěrkopískovnách v Anníně, kde se v minulých dnech objevily dva druhy potáplic - potáplice severní a potáplice malá. Tyto druhy severských ptáků velikosti husy se u nás objevují vzácně na tahu v malých počtech. Za špatného počasí se exkurze nekoná.

Racek tříprstý
autor: Moravský ornitologický spolek
Spustit audio