Posypová sůl zničila alej v centru Hlučína. Radnice musela stromy pokácet

6. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Solení silnic je v zimě běžnou věcí a cestáři mají ve všech regionech připravené desítky tisíc tun tohoto posypového materiálu. Sůl sice umožní bezpečnější jízdu autem, zároveň ale ničí okolní stromy. V Hlučíně na Opavsku teď musí pokácet celou alej a nová bude stát stovky tisíc korun.

Rušnou hlavní silnici kolem hlučínského zámku lemují topoly, javory a lípy. Musí ale pryč. A nejen ty, potvrdila Soňa Prášková z hlučínského městského úřadu.

„A potom je tam podsadba zeravů (někdy se jim říká túje – pozn. red.) a ty jsou poškozeny hlavně solí, protože jak jezdí auta, tak ta sůl odlétá a poškozuje okolní zeleň,“ dodává Prášková. Spousta soli také ze silnice stéká a dostává se až ke kořenům.

Protože některé stromy patří Ředitelství silnic a dálnic, hledá hlučínská radnice co nejrychlejší řešení, protože kácet je možné jen do března. Pak vznikne úplně nová alej.

„Vysadí se tady 33 nových lip velkolistých, udělá se podsadba z keřů, které budou vlastně chránit ty nově vysazené stromy. Budeme doufat, že ochrání stromy před solí a že samy keře vydrží,“ věří Prášková.

V souboji se solí město vyzkouší keřové bariéry z dřínů a pámelníků. Jestli to bude fungovat, to se podle Soni Práškové zjistí až později. „Vzhledem k tomu, že jsou suché roky, není jisté, že se stromy ujmou. Pár let trvá, než stromy pořádně zakoření a začnou plnit svoji funkci,“ upozorňuje.

Tato alej není zřejmě jedinou obětí zimního solení. Hlučínská radnice odhaduje, že brzy dojde například na sousední stromořadí v Celní ulici.

autor: mrk
Spustit audio