Potápění s velkým bílým žralokem je lepší než sex, říká dobrodruh Steve Lichtag

12. září 2014

„Jsem bohém a dobrodruh. Mám rád barevný život a adrenalin,“ říká o sobě český režisér, fotograf a potápěč Steve Lichtag.

Do českobudějovického studia Českého rozhlasu vstoupil rázným krokem a už pevný stisk jeho ruky naznačoval, že nepůjde o žádného „suchara“. Ze Steva vyzařovala neutuchající energie a vitalita. Když k tomu přidal svůj šibalský úsměv, bylo jasné, že půjde o velmi příjemně strávenou hodinku.

Steve je vystudovaný herec. Po absolvování literárně-dramatického oboru na Konzervatoři v Brně u profesora Zindulky nastoupil do divadla, odtud přešel do uměleckého armádního souboru do Prahy. Na volné noze dělal filmy i pracoval pro televizi.

Od herectví za kameru

Ve svých 21 letech emigroval do USA. I tam se dostal k filmu. „Přijít do Ameriky jako herec je složité. Tam je herec každý druhý. Když jste navíc z východu, máte akcent, neumíte jazyk, je to fakt těžké.“ Nakonec tam herectví vyučoval, dostal se i k producentské práci. Až při návratu z Ameriky začal přemýšlet o tom, že by se postavil na druhou stranu kamery. Dnes je režisérem, v této roli se cítí dobře a návrat před objektiv kamery neplánuje.

Logo


Oceány jsou úžasná věc – spousta energie a mystiky

Festival „Voda, moře oceány“ a Steve Lichtag – to patří k sobě. Je jeho prezidentem. „Žil jsem na Floridě, bydlel jsem přímo u moře. Tam jsem čichnul k oceánům, tam se začal potápět, tam jsem začal poznávat krásy a tajemství hlubin, tam mě to sebralo a doufám, že se mi nepodaří toho zbavit. Oceány jsou úžasná věc – spousta energie, mystiky… My potápěči tomu říkáme mokrý vesmír.“

Potápění se žraloky k tomu všemu neodmyslitelně patřilo. Potápění s velkým bílým žralokem mimo klec srovnává s vrcholem blaha: „Setkání s tímto monstrem mimo klec a dotek jeho těla je neskutečný zážitek, je to nádherný, takže doporučuji, kdyby si chtěl někdo adrenalin vystříknout až někam nahoru, skočte si do chladných vod Indického oceánu na jihu Afriky a tam dosáhnete těch absolutních vrcholů…“

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.