Potok Rájov u Mariánských Lázní teče novým korytem

20. duben 2015

Povodí Ohře dokončilo revitalizaci potoka Rájov u Mariánských Lázní. Vodní tok má nové otevřené koryto, a vrátila se mu tak jeho přirozená podoba. Povodí za tento projekt získalo ocenění za Vodohospodářskou stavbu roku 2014.

Revitalizace spočívala ve vytvoření nového otevřeného koryta, do kterého byl převeden tok, který dosud vedl potrubím. Součástí stavby byla i výsadba zeleně.

Cílem bylo vrátit potok zpět na povrch a vytvořit prostředí, které by si řídila příroda. Umožní to život drobných živočichů i rostlin," řekl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Obnova přírodního toku potoka přišla na téměř 4 miliony korun. Povodí Ohře na projekt získalo dotace z Evropské unie a Státního fondu životního prostředí, které pokryly naprostou většinu nákladů.

V minulosti se podle Svejkovského sváděly vodní toky do potrubí hlavně kvůli okolní výstavbě. „Nyní se tomu snažíme maximálně vyhnout. V případě potoka Rájov bylo zatrubnění zbytečné, protože v okolí zástavba není, poblíž jen vede silnice,“ uvedl mluvčí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio