Potoky vydechují oxid uhličitý

3. září 2015

Záhadný zdroj oxidu uhličitého v potocích a řekách odhalil mezinárodní tým v čele se švédskými vědci.

Potoky jsou jedním z nejvydatnějších přírodních zdrojů pro přísun oxidu uhličitého do atmosféry. Zdroj, z kterého se tento plyn do vodních toků dostává, zůstával dlouhá leta předmětem vědeckých hypotéz a sporů. Potoky sbírají vodu stékající z okolní souše. Vědci proto předpokládali, že se největší podíl oxidu uhličitého dostává do vodních toků z půdy. Nejnovější výzkum švédských vědců z univerzity v Umea a jejich spolupracovníků ze Spojených států zveřejněný v předním vědeckém časopise Nature Geosciences ale dokazuje, že jednu z klíčových orlí sehrávají při produkci oxidu uhličitého v potocích a řekách vodní organismy.

„Dokonce i plísně a bakterie musejí dýchat, a když dýchají, rozkládají organické sloučeniny a uvolňují přitom oxid uhličitý. Oxid uhličitý produkovaný organismy představuje kolem 30 % veškerého oxidu uhličitého, který uniká z vodních toků do ovzduší,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu Erin Hotchkissová z univerzity v Umea.

Vědci prověřili objem oxidu uhličitého pocházejícího z tohoto zdroje u různě velkých vodních toků – od malých potůčků až po veletok Mississippi. Zjistili, že i v malých potůčcích sehrává dýchání mikroorganismů v produkci oxidu uhličitého důležitou roli. U větších řek je úloha mikroorganismů pro vznik oxidu uhličitého ještě významnější.

Hotchkissová a její spolupracovníci jsou přesvědčeni, že rozklad organické hmoty, která se dostává do vodních toků ze souše, je pro celkovou bilanci oxidu uhličitého na naší planetě podstatně intenzivnější, než si vědci doposud představovali. „Potoky a řeky nejsou jen pasivní kanály, jimiž proudí voda a oxid uhličitý spláchnutý ze souše. Fungují také jako reaktory, které samy vyrábějí a uvolňují oxid uhličitý,“ říká Erin Hotchkissová.

Objev švédských a amerických vědců je důležitý, protože dovoluje přesnější odhady, jak se do poměrů v řekách a v atmosféře odrazí změny v hospodaření v krajině nebo jak se posunou poměry v produkci oxidu uhličitého vodními toky v důsledku klimatických změn.

Zdroj: Nature Geosciences

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.