Potravinové doplňky bez chemie? Nemožné

3. červen 2017

Propagovat život bez zbytečné chemie je dnes módní. Slovo „chemie“ nezřídka funguje jako strašák označující něco nezdravého. Přitom chemie je všude kolem nás. I vaření oběda je chemický proces. A co teprve příprava doplňků stravy a pilulek, k jejich vývoji je potřeba celá chemická laboratoř!


Příspěvky Meteoru 3. 6. 2017
01:19 Přírodní řasy v pilulce jen díky chemii
13:29 Duhová ještěrka
20:23 Plíseň v obilí a středověké pálení čarodějnic
34:45 Tajemství růstu titanosaurů
37:50 Objev studeného ohně
42:20 Amerika osídlena už před 130 000 roky

Přestože se různé vitaminové pilulky a doplňky stravy prezentují jako 100% přírodní, než se dostanou ke spotřebiteli, musí projít rukama chemiků. Například oblíbená řasa Chlorella, kterou je možné zakoupit si ve formě tablet, prášku či tekutých výtažků. Chlorella se doporučuje jako prostředek k posílení imunity, obsahuje omega 3 mastné kyseliny a další zdraví prospěšné látky.

V lékárně nebo přes různé internetové prodejce si lidé kupují už hotový produkt. Jeho zdroj – řasa chlorella se ale musí první někde vypěstovat a řetězcem chemických postupů zpracovat.

Od zeleného blátíčka k pilulce

Řasy rostou ve vodě obohacované živinami obsahujícími dusík. „Při sklizni dostaneme ze stolitrového sudu 95 litrů vody a přibližně 5 litrů řas ve formě takového jemného zeleného blátíčka,“ uvedla v Meteoru Olga Šolcová Šolcové z Ústavu chemických procesů AV ČR.

„První, co je potřeba udělat, je tzv. flokulace neboli vyvločkování řas. K tomu se musí použít chemická látka, která způsobí to, že se řasy jakoby srazí. Nahoře zůstane voda, dole řasy. Někdy se k tomu využívá čpavek,“ doplnila Olga Šolcová.

Prostřelit buněčnou stěnu

Některé řasy mají silnou buněčnou stěnu, přes kterou se nedaří dostat zdraví potřebné látky. „Zkouší se rozrušovat ultrasonicky nebo třeba prudkým vystřelením proti stěně. Výsledkem je roztok řas s trochou vody, který ještě musíme odstředit a zahustit. K tomu používáme extrakční činidla, například etanol, která pak musíme oddestilovat. Výsledkem je surový olej a část řasové hmoty,“ dodala Olga Šolcová.

Olej se dá zahustit do formy kapslí a zbytková hmota se může použít do přídavků krmiv. Krmí se tím mimo jiné kapři nebo kuřata – výsledkem je pak známý „omega 3 kapr“ nebo „omega 3 vejce“.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.