Potvrzení praváci neandrtálci

28. srpen 2012
Monitor

Neandrtálci byli většinou praváci a jejich mozek zřejmě měl kapacitu potřebnou k tomu, aby mohli mluvit. Vyplývá to z nového zkoumání kostry jednoho z nejstarších evropských neandrtálců.

V roce 1957 byla nedaleko slavné jeskyně Lascaux ve Francii objevena kostra neandrtálce, která dostala přezdívku Regourdou 1. Asi dvě dekády po jejím objevu vědci dospěli k závěru, že neandrtálec byl pravák, protože svaly pravé strany těla byly vyvinutější než na levé straně. Tento závěr nyní potvrdil mezinárodní tým vědců, který kostru Regourdoua znovu prozkoumal. Z kostry se dochovala levá i pravá klíční kost, stehenní kost a kost loketní a vřetenní. Jejich porovnání prokázalo, že pravá strana těla byla robustnější než levá. Ve prospěch pravorukosti Regourdou vypovídají i výsledky analýzy škrábanců na zubech, které neandrtálci využívali jako třetí ruku.

Kostra neandrtálce "Regourdou 1"

Aplikace výsledků zkoumání Regourdoua na další kostry naznačuje, že pravorukých bylo asi 89 % evropských neandrtálců (16 z 18 zkoumaných jedinců). Poměr praváků a leváků tak odpovídá moderní lidské populaci, v níž pravou ruku upřednostňuje asi 90 % lidí. Souvisí to s lateralizací mozku, každá mozková hemisféra plní jiné úkoly. Levá polovina mozku kontroluje pravou polovinu těla a také řeč. Skutečnost, že neandrtálci byli většinou praváci tak naznačuje, že jejich mozek měl dostatečnou kapacitu pro to, aby dokázali mluvit.

Malba z jeskyně Lascaux

Zdroj: Science Daily, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.