Potvrzeno. Informace o prvním útoku vražedkyně z Anděla k žalobcům nedoputovala

Hledání dokumentu, který by mohl vyvinit policisty zasahující proti vražednici z pražského Anděla, skončilo - nenašel se. Hlídka, která zpacifikovala útočnici při jejím prvním útoku v kavárně na Újezdě, incident nenahlásila ani městským, ani obvodním státním zástupcům. Důsledek je všeobecně znám: dva týdny poté, co pachatelka v kavárně škrtila mladou zákaznici, zavraždila nožem jinou ženu v obchodě nákupního centru na Andělu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR (ilustrační foto)

Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pražští státní zástupci strávili minulé dny hledáním dokumentu, který nikdy nevznikl. Poté, co třiatřicetiletá Michelle S. ubodala zákaznici v obchodě, začalo vyšetřování, která ze složek orgánů činných v trestním řízení selhala.

„Neevidujeme žádný záznam o zahájení úkonu trestního řízení, který by nám byl doručen v souvislosti s tímto incidentem,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

„Ani státní zástupce, který v té době vykonával dosažitelnost, nebyl ze strany policie o daném incidentu informován. V té věci jsme nevykonávali dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení,“ dodal Lelek.

První pražské státní zastupitelství bylo přitom poslední institucí, která mohla do případu vnést světlo. Nadřízení žalobci totiž už ve středu potvrdili, že ani oni žádný protokol od zasahujících policistů nepřevzali.

„Policie se na nás v této věci s ničím neobrátila, ani v den útoku, ani poté,“ řekla serveru iDnes.cz mluvčí městského zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Vražda pár hodin po propuštění

Pro připomenutí: policisté zasahovali v kavárně na Újezdě 5. července poté, co Michelle S. zaútočila na jednu z návštěvnic. Vyhlédla si ji v kavárně, aniž by ji znala.

Počkala, až odejde na záchod, kam ji sledovala a kde se ji pokusila uškrtit trikem. Pětadvacetiletá žena si ale dokázala zavolat pomoc.

Policisté ovšem nezahájili trestní řízení – a jak nyní už víme, neupozornili ani státní zástupce - a útočnici pouze převezli na psychiatrii. Ani tam však lékaře neupozornili na to, že usilovala jinému o život.

„Nezískali jsme od policie informace o její nebezpečnosti pro okolí. Její stav byl stabilizovaný, umožnil propuštění,“ uvedl primář Psychiatrické nemocnice Bohnice Marek Páv.

V psychiatrickém zařízení žena zůstala dva týdny. Hned několik hodin po propuštění ubodala v nákupním centru na pražském Andělu jinou ženu.

Pražská policie: Stále prověřujeme

Zatímco pátrání u žalobců je u konce, u pražské policie interní prošetřování pokračuje.

„Nejsem kompetentní se vyjadřovat k jednotlivým krokům v rámci prověřovaných indicií, kterými se zabývají kontrolní orgány,“ řekla mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová s tím, že nejnovější stanovisko pražských žalobců nechce komentovat.

Podle dostupných informací nikdo ze zasahujících policistů dosud nebyl postaven mimo službu.

Stejně jako interní šetření pokračuje i prošetřování v bohnické léčebně, kontrolu nařídil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Útočnici poslal dva dny po vraždě soud do vazby. Hrozí jí deset až 18 let vězení.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme