Povodí Odry postaví suché nádrže za čtvrt miliardy. Mají ochránit Opavsko

2. duben 2016
Zprávy , Zprávy

Povodí Odry letos zahájí stavbu několika suchých nádrží. Jde o součást opatření proti povodním na horní Opavě. Ochránit mají Holasovice na Opavsku, Karlovice na Krnovsku a Lichnov na Bruntálsku. I když poslední dobou je aktuální spíše sucho a nedostatek srážek, na ničivé povodně v minulosti tam lidé nezapomněli.

Povodně z roku 1997. Na fotografiích je vidět, že ulice v Holasovicích na Opavsku připomínají spíše kanály v Benátkách. Na záběrech hasiči evakuují obyvatele v lodích, v proudu kalné vody plave střecha.

„Tady v podstatě padaly budovy. Od té doby byly menší výlevy z koryta a škody už nebyly takové, ale při zvýšené hladině hlavně Opavy býváme ohroženi pravidelně,“ říká starosta Holasovic Václav Volný (nezávislý).

Suchá nádrž bude stát v místní části Loděnice, ochrání ji až před stoletou vodou. A i když je poslední léta spíše sucho, podle starosty není dobré stavbu odkládat.

„Radši chceme vybudovat protipovodňová opatření, protože nevíme, kdy zase problémy budou, a nemůžeme čekat na další povodeň. Musíme se na to připravit,“ dodává starosta.

Suchá nádrž má obdobou funkci jako ta vodní, zachytí povodňovou vlnu. Narozdíl od přehrad je ale za normálních průtoků prázdná.

„Teprve v době, kdy začne pršet, průtoky stoupají a je vlastně dosaženo kapacity výpustného potrubí, začne se voda v nádrži zvedat. Zachytí se tam určitý objem, průtok pod hrází je stále stejný a v době, kdy už je po povodních a přítoky klesají, tak se nádrž pomalu vypouští. Jinak je tam normální režim a třeba tam hospodaří zemědělci. Nádrž je ve funkci jen v době povodní,“ vysvětlil ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Klíčovým protipovodňovým opatřením na horní Opavě je ale podle vodohospodářů stavba přehrady v Nových Heřminovech. Přes odpor místních pokračují v přípravách.

„Pokračují práce na dokumentaci pro územní řízení, kde proběhly geologické průzkumy a dnes už se vlastně začíná projektovat samotná hráz,“ dodává ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

autor: iha
Spustit audio