Požár haly v Mochově: den druhý

24. únor 2018

Hasiči už druhý den zasahují u požáru v areálu bývalých mrazíren v Mochově u Prahy. Hořet začalo v pátek dopoledne. Plameny se objevily v hale, ve které měli zemědělci uskladněné brambory. Propadla se jí střecha a zbortila se i část stěn.

Požár se rozšířil v místech, kde se nepropadla střecha a kam se hasiči nemohou dostat. „Čeká se na příjezd těžké techniky. O dalším postupu se rozhodne dopoledne,“ potvrdil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Podle redaktorky Českého rozhlasu, která dění sleduje přímo na místě, noční zásah komplikoval mráz, kvůli kterému zamrzala výšková technika i čerpadla na vozidlech. „Museli solit i příjezdové cesty. Ještě ráno tady bylo -8 stupňů Celsia,“ dodala redaktorka.

Od pátečního dopoledne se u požáru vystřídalo na 50 profesionálních i dobrovolných jednotek ze středních Čech i z Prahy. Dnes je na místě ještě zhruba 25 až 30 jednotek a dál platí zvláštní stupeň poplachu, který se používá v mimořádných situacích.

"Hoří především dřevěné přepravky s bramborami. Hasíme pomocí výškové techniky. Do budovy nemůžeme, dokud nepřijede těžká technika, která strhne stěny hrozící pádem. Do té doby jsme prakticky bezmocní, protože se nedostaneme do míst, kde hoří," uvedl Svoboda.

Chemická laboratoř, která monitorovala koncentraci zplodin v ovzduší, nezaznamenala zvýšené hodnoty a ukončila svoji činnost. Škodu majitel odhadl na 100 milionů korun. Nikdo zatím nebyl při požáru zraněný.

Likvidace požáru v areálu bývalých mrazíren v Mochově (24.2.2018)
Likvidace požáru v areálu bývalých mrazíren v Mochově (24.2.2018)
Likvidace požáru v areálu bývalých mrazíren v Mochově (24.2.2018)
autor: mav
Spustit audio