Požárem poškozenou budovu v dětmarovické elektrárně posuzuje statik

1. srpen 2017

Ohniska požáru v dětmarovické elektrárně už začali zkoumat vyšetřovatelé. Příčinu požáru oznámí nejdříve za několik týdnů. Elektrárenská společnost ČEZ čeká na posudek statika, který rozhodne o obnovení provozu.

Hustý černý dým, který se minulý pátek při požáru vznášel nad elektrárnou, působil hrozivě, ale ovzduší moc neznečistil, říká starosta Dětmarovic Ladislav Rosman (nez.).

„Ten mrak byl opravdu mohutný a černý. Bylo vidět, že to není nějaké malé zahoření. Ovlivnění obce tady ale nebylo, povětrnostní podmínky byly takové, že dým stoupal vzhůru a velmi rychle se rozplynul,“ dodává starosta.

Jeho slova potvrzuje i oblastní ředitel České inspekce životního prostředí Karel Kozubek: „Hořelo značné množství plastových součástí a plast vytváří hustý černý dým. Nehořely ale, řekl bych, žádné jedovaté látky. Hasičský záchranný sbor samozřejmě vždy monitoruje kvalitu ovzduší a v případě, že by hrozilo poškození zdraví, tak přijmou určitá opatření a inspekce by o tom byla informována.“

Místo už si prohlédl i statik, hlavně zkoumal budovu kde je zařízení pro snižování emisí síry. Na jeho posudek ČEZ netrpělivě čeká.

„V tom objektu je poměrně důležitá součást elektrárny, takzvaný absorbér. Takže na tom, jaké jsou škody a jaká je statika objektu, závisí další provoz elektrárny,“ potvrzuje mluvčí elektrárenské společnosti Vladislav Sobol.

Tepelná elektrárna Dětmarovice je v provozu od roku 1975. S výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku.

autor: ada
Spustit audio