Pozvánka na přednášku v Zoo Ostrava: Antilopa Derbyho

1. listopad 2012

Zveme všechny příznivce věd zoologických na další přednášku z cyklu Zajímavosti ze světa zoologie, která se uskuteční ve středu 7. listopadu v ostravské zoologické zahradě. Listopadová přednáška bude věnována tajemné krásce ze západní Afriky.

Tou kráskou je největší a zároveň nejohroženější antilopa světa – antilopa Derbyho. Tato antilopa je ponejvíce ohrožena pytláctvím a úbytkem životního prostoru v důsledku rozšiřování zemědělských oblastí. Západní poddruh antilopy Derbyho (Taurotragus derbiaus derbianus) žije v přírodě pouze v Národním parku Niokolo Koba v Senegalu v počtu menším než 200 kusů. Aby tento poddruh nevymizel z planety úplně, podílí se na jeho záchraně přímo v Senegalu od roku 2000 skupina českých odborníků z Institutu tropů a subtropů České zemědělské univerzity Praha. Pod jejich dohledem žije dalších několik desítek jedinců v rezervacích Bandia a Fathala.

O antilopě Derbyho i o výsledcích záchranného projektu přijede přednášet členka sdružení Derbianus CSAW při České zemědělské univerzitě Praha Karolína Brandlová (Koláčková). Začátek přednášky je v 16:00 hod. ve výukovém centru zoo. Vstup na přednášku je zdarma.

Listopadová přednáška je součástí Týdne vědy a techniky, který probíhá v řadě českých měst od 1. do 15. listopadu.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio