Práce byla příliš nudná. Francouz chce po bývalém zaměstnavateli milionové odškodné

Odškodné ve výši v přepočtu skoro 10 milionů korun požaduje Francouz Frédéric Desnard po svém bývalém zaměstnavateli kvůli tomu, že měl příliš nudnou práci. O jeho případu rozhodne francouzský soud. Společnost Interparfums, která ho čtyři roky zaměstnávala, obvinění odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přesčas. Ilustrační foto

Přesčas. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange, channah

Oficiálně měl Frédéric Desnard ve firmě na starost „všeobecný servis" a pracoval tam čtyři roky. Moc práce pro něj ale prý nebylo, čas od času po něm nadřízení podle jeho slov chtěli, aby jim třeba vyzvedl děti z kroužků.

Se zaměstnavateli o tom prý mluvil. Ale práce pro něj bylo tak málo, až mu šéfové řekli, aby šel domů a přišel, až ho zavolají. To se ale prý nestalo. Za tuto práci prý Desnard bral v přepočtu 95 tisíc korun měsíčně. Později byl propuštěn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouz Frédéric Desnard po svém bývalém zaměstnavateli požaduje odškodné ve výši v přepočtu skoro 10 milionů korun. Kvůli nudné práci

Teď tvrdí, že následkem nezáživné práce se u něj objevil syndrom znuděnosti, který vedl k vážným zdravotním problémům, jak popsal francouzské televizi BFM TV.

„Bral jsem slušný plat, ale každé ráno přijdete do práce a máte čím dál tím míň práce. Na začátku jste spokojený a je to spíš úsměvné, najdete si nějakou administrativní činnost nebo jste na internetu, ale za několik měsíců vám to ničí psychiku. Je to syndrom, který ve výsledku likviduje i tělo. Dostal jsem z toho epileptický záchvat,“ uvedl Desnard.

Existuje teoretická kniha s názvem diagnóza Boreout o nespokojenosti v práci kvůli nudě. Má jít o protipól syndromu vyhoření z přepracování. V případě znuděnosti ale v psychologii o uznávaný syndrom zatím nejde.

Ačkoli se lékaři shodují, že dlouhodobá nuda může způsobovat stres a depresi. Britští vědci z univerzity College London vypracovali studii na základě zkušeností sedmi tisíc úředníků. Zjistili, že ti, kteří se během 24 let výzkumu nudili, byli náchylnější k úmrtí.

Podle vědců to také může souviset s tím, že lidé nudu často zahánějí nezdravým jídlem, alkoholem, drogami nebo riskantním chováním. Britská BBC se v návaznosti na to ptala lidí, jakou nejnudnější práci dělali.

Jedna žena například kontrolovala prázdné obálky, jestli jsou opravdu prázdné. Další na letní brigádě třídili dvě tuny oříšků nebo třeba seděli několik týdnů u počítače a mazali jména v tabulce.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme