Praha 11 má staronového starostu. Jirava povede radnici už potřetí, pokaždé byl členem jiné strany

Současného starostu Jiřího Štylera nahradí dosavadní místostarosta Petr Jirava z hnutí ANO. Jirava získal 24 hlasů ve 45členném zastupitelstvu. Praha 11 zahrnuje zejména oblast Jižního Města a žije zde více než 80.000 obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Jirava (ANO)

Petr Jirava (ANO) | Foto: ANO 2011

Sedmašedsátiletý Jirava je starostou již potřetí. Štyler byl odvolán loni v polovině listopadu. Po volbách v roce 2014 vládla koalice HPP 11, ANO a TOP 09, ta se rozpadla. Jirava byl poprvé starostou v letech 1994 až 1998, kdy byl členem ODS. S ní se poté rozešel a založil Sdružení nezávislých kandidátů a městskou část vedl další čtyřleté volební období.

Jirava byl poprvé starostou v 90. letech, kdy byl členem ODS. S ní se poté rozešel a založil Sdružení nezávislých kandidátů a městskou část vedl další čtyřleté volební období.

Volbě předcházela dlouhá a místy bouřlivá diskuse. Vedení radnice a Jiravu kritizovala opoziční HPP 11. Štyler jej označil za „vymazleného kandidáta“. Řekl, že byl starostou v době, kdy se například cena přestavby školky na dnešní Centrum Zahrada vyšplhala z původních asi 27 milionů na 80 milionů korun.

Jiravu a ANO kritizoval zastupitel Marian Murčo, který za hnutí v roce 2014 kandidoval. „Slibovali jsme změnit politiku, po dvou letech se dozvídáme, že jsme lidem lhali. Pan Jirava bude starosta, který byl zvolen politickým obchodem s bývalou garniturou,“ řekl. Zastupitelka Šárka Zdeňková uvedla, že HPP 11 se volby nezúčastní. „Jiravu tak budou mimo jiné volit trestně stíhaní, obvinění, jeden odsouzený a komunisté. Pan Jirava se spojuje s takovými lidmi,“ řekla. Narážela na to, že policie prošetřuje řadu zastupitelů kvůli prodejům pozemků v minulosti.

Ve vyostřené diskusi bývalý starosta Dalibor Mlejnský vyzval k presumpci neviny. Svá slova směřoval ke Zdeňkové. Mlejnského policie rovněž prošetřuje. Jiravy se zastal i Petr Sýkora. „Stíhaný nejsem a nemám rád koblihy, přesto budu volit vymazleného pana Jiravu,“ řekl.

Krize v koalici HPP 11, TOP 09 a ANO začala asi před rokem. Ve 45členném zastupitelstvu měla většinu 32 hlasů. Rozpadla se poté, co byl z rady loni v březnu odvolán hlasy koalice i opozice nynější senátor Ladislav Kos a Zdeňková. Loni v prosinci byl do rady zvolen Jan Frey (do té doby HPP 11). V pozměněné radě zůstal z původních členů zvolených za HPP 11 ještě Petr Lukeš.

Hnutí pro Prahu 11 vydalo tiskovou zprávu, ve které mimo jiné píše, že se Petr Jirava zpronevěřil vůči volebnímu programu a důvěře voličů. Podle hnutí představuje Jirava jako starosta pokračování neblahých hospodářských a finančních aktivit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme