Praha vymění odpadkové koše. Budou stejné po celém městě

27. červen 2017

Zkuste si někdy po cestě do práce spočítat, kolik různých typů odpadkových košů na ulici uvidíte. Můžete se dostat až k číslu 72. To se ale má změnit. Praha chce vzhled košů sjednotit. Architekti a a designéři v úterý 27. Června odevzdávají soutěžní prototypy.

Na I. P. Pavlova je před námi betonový koš, kovový a plastový. „Tady na deseti metrech čtverečních vidíme hned tři různé typy odpadkových košů. A když se podíváme jenom přes ulici, jsou tam čtyři další typy,“ říká mluvčí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) Marek Vácha.

„V Praze spravuje koše více subjektů, nemá to na starosti jenom jeden. Koše na zastávkách spravuje dopravní podnik, koše ve významných parcích spravuje magistrát, pak jsou koše, které spravují městské části a městských částí je 57, tak si umíte představit, kolik těch košů je,“ dodává.

Praha plánuje, že se nové koše objeví v ulicích letos na podzim. Teď vybírá ze tří návrhů: „Podlehnou testování v terénu, bude na ně pršet, padat listí a podobně. V průběhu zkušebního režimu bude porota hodnotit jejich kvalitu, vzhled, funkčnost,“ Vysvětluje Marek Vácha.

Na to, že do některých košů nejdou odpadky lehce vhodit, si stěžuje třeba Ludmila Frantová. „Dala bych třeba jeden pořádný praktický koš, do kterého se vejde víc. Vůbec se mi to nelíbí.“

Podle odhadu urbanistů je v metropoli kolem 60 000 odpadkových košů. Než Praha jejich vzhled sjednotí, bude to trvat nejspíš několik let. Vyměňovat je bude postupně: „Nebude to jednorázová akce, protože to je nákladná věc a je to i nehospodárné, protože některé ty koše stále fungují a vymění se až v momentě, kdy už nebudou dostačující nebo budou rozbité. Takových košů je docela dost. Přednost dostanou koše v centru města a jeho širším okolí,“ říká mluvčí IPR.

Kolik bude výměna košů stát, nemá zatím magistrát spočítané. Průměrná cena jednoho koše se pohybuje kolem 10 000 korun. Praha chce zároveň sjednotit podobu laviček a stojanů na kola.

Odpadkový koš na zastávce v Karlíně
Odpadkový koš v Karlíně
Odpadkový koš v Karlíně
autor: fir
Spustit audio

Více z pořadu