Prahu na Nový rok rozzáří ohňostroj v národních barvách. O hudební doprovod se postará Regina DAB Praha

7. prosinec 2017

Novoroční ohňostroj v Praze městě připomene 100 let od vzniku Československa, které si země připomene příští rok. Z Letné bude na Nový rok v 18 hodin odpálen ohňostroj v národních barvách, zakončí ho tóny české hymny. Za ohňostroj, který bude trvat 11 minut, Praha zaplatí zhruba milion korun. Hudební doprovod stejně jako loni zprostředkuje Regina DAB Praha a poslouchat ho budete moci třeba v přehrávači na webu.

Kromě vzniku Československa show připomene zásadní momenty v historii republiky, například Pražské povstání v roce 1945, pražské jaro 1968 nebo sametovou revoluci v roce 1989. Ohňostroj využije několika netradičních efektů. K vidění budou například nové typy japonských sférických pum, ohnivé hřiby simulující nálet, červené sloupy o výšce 18 metrů nebo velkorážní pumy s efektem české vlajky.

Magistrát zvažoval, že novoroční ohňostroj bude tichý s ohledem na domácí mazlíčky i volně žijící zvířata, která hlasité rány každoročně stresují. Podle odborníků to však není možné kvůli rozsahu show. I tak by však měl být novoroční ohňostroj pro přírodu přívětivější. Firma zajišťující ohňostroj se zavázala, že bude spolupracovat s ochránci přírody a záchrannou stanicí a v okolí odpalu provede opatření pro ochranu zvířat a ptactva.

Poslední pyrotechnické představení za milion korun zahrnovalo 4795 výstřelů a 236 efektů. Ohňostroj byl odpálen z Letné, rok předtím z Vítkova, kde si však lidé stěžovali na špatnou viditelnost. Dříve se novoroční ohňostroj v Praze odpaloval i ze Střeleckého ostrova. Ochranáři to však kritizovali, protože rachejtle plašily vodní ptactvo.

Hudební doprovod stejně jako loni zajistí Regina DAB Praha. Doprovodnou hudbu si můžete pustit na digitálních rádiích na kanále 12C, nebo 11A, případně v přehrávači na webu prehravac.rozhlas.cz/regina nebo v aplikaci iRadio.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu