Prasata ničí úrodu, myslivci odcházejí ze spolků

17. říjen 2012
Zprávy z

Myslivci z Vysočiny jsou krátcí na divoká prasata. Zvířata jsou přemnožená a oni nestíhají chránit pole zemědělců před jejich řáděním.

Myslivci se děsí milionových pokut. Řada rozzlobených zemědělců se chce totiž obrátit na soud, protože jim přemnožená divoká prasata na Vysočině opět zlikvidovala velkou část úrody. Pokud by soud dal majitelům polí za pravdu a myslivci by museli platit, mělo by to fatální následky. Jde o statisíce, říká stonařovský myslivec Petr Šeba: "Jen pro příklad. Kdybychom museli zaplatit nějakému zemědělci milionovou škodu a spolek měl deset členů, rozpočítá se to mezi nás deset. To by pak v praxi znamenalo, že za mnou přijde předseda a řekne mi o sto tisíc. A kde bych je vzal? Někteří kolegové už kvůli tomu odešli z mysliveckého spolku."

Ne všichni zemědělci ale škody soudní cestou řeší. "Já myslím, že by se to strašně dlouho vleklo a pak by se na rozsudek ani nedostalo," řekl Regionu stonařovský agronom Jiří Pavlík. "Místo toho jsme se s myslivci domluvili, že nám škody po prasatech budou kompenzovat brigádámi. Na polích nám například pomáhají sbírat kameny. Myslím, že je to lepší řešení, než nějaké soudní tahanice. Navíc tady ve Stonařově všichni dobře vycházíme," doplnil zemědělec.
Myslivci jsou podle svých slov na přemnožená divoká prasata krátcí. "Třeba pachové ohradníky? Tak na ty si prasata zvyknou a za pár měsíců je už ani nevnímají. Jsou to hrozně přizpůsobivá a chytrá zvířata," podotkl Petr Šeba. Protože myslivci mají zakázáno střílet černou zvěř v lese a dvě stě metrů od něho, jsou největší škody právě při okrajích polí. "Kukuřice je v tomhle pásu naprosto srovnaná se zemí. Je přesně vidět, kudy prasata táhla. Není tam vůbec nic, je to všechno vyryté," doplnil agronom Jiří Pavlík.



autor: Lucie Maxová
Spustit audio