Práva umíme chránit, problém je s vymahatelností, myslí si advokát

19. září 2017

Soud pravomocně zamítl žalobu somálské dívky, které prý ředitelka školy zakázala nosit muslimský šátek. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v úterý s konečnou platností zamítl stížnost někdejšího ředitele sekce správy majetku českého ministerstva obrany Václava Regnera na postup, jakým mu byla odebrána bezpečnostní prověrka. To jsou jen dvě z kauz, které napovídají o stavu ochrany lidských práv u nás.

„Ochrana, kterou poskytuje právní řád České republiky, je poměrně vysoká. Je třeba vycházet z toho, že na ústavní úrovni právní ochrana poskytovaná listinou základních práv a svobod odpovídá evropskému standardu,“ říká právník Poradny pro občanství, občanská a lidská práva František Valeš.

Rezervy ale v praxi vidí. Za jednu z nejsilnějších považuje vymahatelnost práva v Česku. Existují disproporce mezi jednotlivými soudy a problém je i v časové dostupnosti právní ochrany například ve věci zaměstnaneckých práv.

„U zaměstnaneckého práva je praxe zvlášť nevhodná, protože pokud se zaměstnanec domáhá mzdových nároků nebo určení neplatnosti výpovědi z pracovního poměru, musí se připravit na mnohaměsíční až několikaleté soudní spory. Zahraniční praxe ukazuje, že pracovní spory mají být rozhodnuty v řádu několika měsíců, což se v Česku nedaří," říká Valeš.

Hlavní rozdíl mezi Českou republikou a původními členskými státy Evropské unie je podle Valeše hlavně ve vymahatelnosti práva a za špatně ošetřený považuje i přístup hlavně sociálně slabých osob k právní pomoci.

autoři: bur , jpr
Spustit audio