Pravdivý film o obyčejných lidech. Bába z ledu může dostat nejvyšší počet Českých lvů

9. březen 2018

Herec Pavel Nový se otužování věnoval dlouhá léta. Zuzana Kronerová se ale do studené řeky začala pravidelně nořit teprve před natáčením filmu Bába z ledu. A právě tento snímek Bohdana Slámy může na slavnostním udílení cen Český lev získat nejvyšší počet cen.

Bohdan Sláma je známý tím, že před kameru rád staví neherce. I v případě tohoto snímku poslal do vody lidi, kteří se na filmovém plátně objevují poprvé.

„Jsou to nádherní, spontánní lidé právě tím, že mají tuto zálibu. Každý ponor do vody je svým způsobem překonání strachu,“ říká režisér.

Herec Václav Neužil už sice natočil tři desítky filmů, pod režijní taktovkou Bohdana Slámy ještě nehrál. Z dosavadní režisérovy tvorby má nejraději filmy Divoké včely a Štěstí. „Když jsem s ním dělal poprvé, tak jsem ocenil, že Bohdan je schopen měnit scény na placu, scénáře a dialogy ku prospěchu věci, je otevřený nápadům herce,“ vysvětluje Neužil.

Neužilovu filmovou matku hraje Zuzana Kronerová. Libí se jí, že i když se Slámovy postavy ocitají v někdy až zoufalých situacích, filmové scény dokážou diváka jak dojmout, tak pobavit. „Zvlášť mi konvenuje to, že to jsou příběhy o obyčejných lidech a že postavy a vztahy mezi nimi jsou označené velkou pravdivostí,“ popisuje.

Zuzana Kronerová spolupracuje s Bohdanem Slámou pravidelně. Hned jejich první spolupráce na filmu Divoké včely přinesla Kronerové před šestnácti lety Českého lva za Nejlepší herečku ve vedlejší roli, letos má nominaci za roli hlavní.

autoři: prh , Ondřej Bambas
Spustit audio