Pravlk z Nevady

18. prosinec 2012
Monitor

Paleontologové z Nevadské univerzity v Las Vegas objevili kost pravlka. Je to první důkaz o tom, že vymřelá psovitá šelma kdysi žila i na území dnešní Nevady.

Největší psovitou šelmou Ameriky byl pravděpodobně pleistocénní pravlk obrovský, jehož latinské jméno Canis dirus znamená „strašný vlk“. Dospělí jedinci měřili asi 1,5 metru a jejich tělesná hmotnost mohla dosáhnout až 80 kilogramů. Pravlk vyhynul spolu s ostatními příslušníky megafauny asi před 10 000 let. Důvodem mohl být nedostatek potravy a konkurence v podobě vlků obecných (Canis lupus). Na základě fosilních nálezů víme, že pravlk obýval téměř celé území Spojených států. Nejnověji jeho přítomnost paleontologové prokázali v Nevadě, kde byla nalezena záprstní kost (metapodium). Její stáří odhadují na 10 000 až 15 000 let.

Fosilie pochází z Upper Las Vegas Wash v oblasti Tule Springs, která je známá nálezy různých druhů zvířat z doby ledové. Nález kosti pravlka přišel jen krátce poté, co zde vědci z Nevadské univerzity v Las Vegas objevili fosilii šavlozubé kočkovité šelmy, která na fosilním záznamu jižní Nevady také chyběla. Tyto objevy dokládají, že v pleistocénu zde žila stejná megafauna jako v ostatních státech Jihozápadu. Ta je dobře prostudovaná zejména díky asfaltovým jezírkům La Brea Tar Pits v Kalifornii, kde svého času uvázlo velké množství zvířat a asfalt uchoval jejich těla.

Zdroj: University of Nevada Las Vegas

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.