Právníka čínských disidentů propustili po roce a půl na podmínku

Pchu čchiang, právník čínských disidentů, se dostal po devatenácti měsících zpět na svobodu. Soud v Pekingu ho odsoudil k tříletému podmínečnému trestu. Čínské úřady ho zadržely za hanlivé komentáře na internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právník čínských disidentů Pchu čchiang

Právník čínských disidentů Pchu čchiang | Zdroj: Reuters

Známý právník napsal na sociální síti Weibo, čínskou obdobu Twitteru, několik komentářů, ve kterých kritizuje vládu.

Podle televize CNN bylo takových příspěvků za poslední tři roky pouze sedm. Čínská vláda to ale zhodnotila jako podněcování k rasové nesnášenlivosti a nepokojům. Proto ho zadržela. Původně mu hrozilo až osm let za mřížemi.

Pchu čchiang vedl už v 90. letech studentskou revoluci, která skončila brutálním vojenským zásahem. Později se stal jedním z nejznámějších právníků zabývajících se lidskými právy.

Pekingu se nelíbila ani jeho přízeň k Západu. Před dvěma lety třeba poskytl exkluzivní rozhovor právě televizi CNN. A Spojené státy se za jeho propuštění také přimlouvaly.

Nejnovější verdikt čínského soudu je dobrou zprávou hlavně pro příznivce čínského právníka. I když není jisté, kdy se dostane z vazby a co všechno bude muset v rámci podmínečného propuštění dodržovat.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme