Prázdniny na středočeských silnicích byly tragické, zemřelo 22 lidí

1. září 2015

V červenci a srpnu napočítali středočeští policisté přes 2000 nehod. Zemřelo při nich 22 lidí, což je o pět víc než před rokem.

Čelní srážka dodávky a osobního auta u Kutrovic na Kladensku skončila smrtí dvou žen a zraněním muže a malého dítěte. I poslední prázdninový den se tak zapsal do policejních statistik černým písmem. Celkem na středočeských silnicích v červenci a srpnu zemřelo 22 lidí. V roce 2014 jich bylo 17.

Za prázdninové období evidují středočeští policisté přes 2000 havárií. K nejvíce - celkem 67 - vyjížděli 18. srpna.

Jednou z nejtragičtějších prázdninových nehod byla kolize u Spomyšli na Mělnicku, kde koncem července zemřeli tři lidé. Střetla se tam dodávka s motorkou a osobním autem, následkům zranění na místě podlehli řidič dodávky i řidič motocyklu se svou spolujezdkyní.

Z celkového počtu zemřelých, kteří přišli o život během letních nehod, je asi pětina motorkářů. Podle policistů často bourají i řidiči, kteří léta usedají za volant auta a rozhodnou se pořídit si motorku. Často si totiž neuvědomí, že stroj se dvěma koly se chová jinak, než auto.

Ve více než polovině případů nehod sehrála roli nepřiměřená rychlost. Často řidiči bourají kvůli nedání přednosti nebo nebezpečnému přejíždění. O něco ubylo nehod, kde svou roli sehrál alkohol. Naopak přibývá řidičů, kteří za volant sedají pod vlivem drog.

Na nehodovosti se podepsalo i letošní extrémní počasí. Prakticky žádný horký srpnový den se v Česku neobešel bez tragické nehody. Chování řidičů často ovlivňuje stres, ale také únava. Ta se v horku často dostaví dřív, než býváme běžně zvyklí. Pak je důležité udělat si bezpečností přestávku, kterou ale mnozí řidiči naprosto podceňují.

autor: Michal Trnka
Spustit audio