Pražská zoo hlásí: Všechny přírůstky v pořádku!

21. únor 2013

Pražská zoo je plná mláďat vzácných druhů. Jak se jim daří?

Sloní samička narozená 11. února 2013 je aktivní a stále více prozkoumává vybavení pavilonu. Po vzoru matky Donny a sestry Tonyi se také snaží používat chobot, přesnosti se však bude muset ještě hodně učit. Mládě pravidelně saje a stále hodně odpočívá.

Žirafa Liana, narozená v sobotu 16. února 2013 dobře prospívá a těší se příkladné péči matky Fary. Se stádem by se měla mladá samička seznámit na konci tohoto, případně počátkem příštího týdne. Ve stejný den se také představí návštěvníkům.

Mládě orangutana sumaterského je v pořádku. Matka Mawar se pravidelně vydává pro krmení, chovatelé tedy mají možnost prověřit, zda malý orangutan dobře prospívá. Mawar je však stále nervózní, a tak zůstává Indonéská džungle nadále uzavřena.

Po 5 letech se vylíhli dva bažanti Edwardsovi. Bažant Edwardsův, který je v přírodě považován za vyhubeného, se v Praze v minulosti tradičně rozmnožoval s velkými úspěchy. Pražská zoo dokonce vede Evropskou plemennou knihu (EEP) tohoto pozoruhodného druhu. Před Vánoci se bažant Edwardsův stal tváří nejúspěšnější adopční kampaně posledních let Adoptuješ mě?

Vylíhla se želva skalní, mládě pochází již z druhé generace chované v Praze. Rodiče této želvy se tedy vylíhli také v pražské zoo. Odchovy druhé generace plazů jsou skutečným potvrzením, že chovatelský tým věnuje zvířatům přesně takovou péči, jakou potřebují, a jsou poměrně vzácné. Chov želvy skalní přitom patří k velmi složitým.

V dalších teráriích zoo se vylíhlo také 10 leguánků ostnitých a 3 teju červenaví, první snůšky čítající na 60 vajec se objevily v unikátních pouštních teráriích Kattakum a Sonora.

autor: Zoo Praha
Spustit audio