Pražská zoo má nový přírůstek, mládě koně Převalského

15. červenec 2015
Zprávy

V pražské zoo se narodilo v neděli mládě koně Převalského. Jde už o třetí letošní přírůstek tohoto druhu v zoologické zahradě. Právě koně Převalského už několik let také zoologická zahrada úspěšně vrací do volné přírody v západním Mongolsku, konkrétně v chráněné oblasti Gobi B. Letos tam přivezla další čtyři, na mongolskou půdu vyběhli v pondělí 6. července.

„V České republice panovala velká vedra, museli jsme chladit náklaďák. Další potíž byla, že v Mongolsku byly před transportem silné přívalové deště a rozmáčely přistávací dráhu – ta naštěstí včas vyschla, ale znemožnily cestu některými úseky polopouště," popisuje komplikace letošní cesty koní do Mongolska ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Nákladní auta s koňmi musela jet jinou trasou a zajížďkou asi sto kilometrů, než dorazila k aklimatizační ohradě v Tachintalu. Pod dohledem strážců tam zůstanou koně asi rok, pak se rozběhnou do volné přírody.

„Jsme schopni přepravit čtyři koně Převalského, čili letos to byl opět plný počet čtyř klisen."

Koně pocházeli z různých evropských chovů. Transport koní Převalského nebyl pro pražskou zoo první.

„Během pěti transportů jsme do Mongolska dovezli celkem 19 koní, z nich 18 je naživu a naprosto v pořádku. Uhynul jediný hřebec, kterého jsme tam dovezli. K dnešku má těch 19 koní v západním Mongolsku 10 žijících potomků," upřesňuje Miroslav Bobek.

Čtěte také

Pražská zoo plánuje v příštím roce přepravit do Mongolska další čtyři klisny. Podle Miroslava Bobka by měly odletět z Prahy v červnu.

„Kromě toho uvažujeme, ale to ještě záleží na řadě dalších okolností, že bychom návazně udělali vnitromongolský transport – převezli bychom čtyři koně do Gobi B."

Jméno mláděte bude začínat na písmeno T

Mládě koně Převalského se v neděli narodilo v pražské zoo. Zatím se neví, jak se bude jmenovat, jeho jméno ale začne na písmeno T.

„Je tady vžité pravidlo v souladu s pravidly plemenné knihy, že každý rok narozená mláďata začínají od konkrétního písmene abecedy. V letošním roce nám to tedy vychází na T,“ vysvětluje Jaroslav Šimek, náměstek ředitele zoologické zahrady.

Jde už o třetí mládě tohoto druhu, které se letos v zoo narodilo.

„Klisnička se narodila samici Jessice, což je klisna, která se narodila v Praze před deseti lety. Otcem je hřebec Len, kterého jsme přivezli v roce 2006 z ukrajinské chovné stanice Askania Nova."

Podle Jaroslava Šimka nelze vyloučit, že se v budoucnu připojí k dalším klisnám, které zoo vypustí do volné přírody v Mongolsku.

Matkou kobylky je desetiletá Jessica
autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu