Pražská zoo odchovala dvojčata jihoamerické šelmy tayry

19. říjen 2012

Návštěvníci pražské zoologické zahrady mohou nově pozorovat dva malé přírůstky ve výběhu tayr. Tuto půvabnou kunovitou šelmu chová v Evropě jen šest zoologických zahrad a pouze polovina z nich ji dokáže rozmnožovat.

„Letošní dvojčata jsou pro nás potvrzením, že loňský odchov prvního mláděte nebyla náhoda. Předpokladem úspěchu je to, že před porodem oddělujeme samici od samce. Matce dopřáváme potřebný klid také postavením zástěny mezi expozici tayr
a návštěvnický prostor,“
vysvětlil kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Cesta k rozmnožení pražských tayr nebyla vůbec jednoduchá. Zoo získala před několika lety dvojici těchto zvířat z Guyany. Zvířata se pravidelně pářila, po čase však vyšlo najevo, že domnělý pár jsou ve skutečnosti dvě samičky. Když k nim zoo sehnala samce, původní obyvatelky výběhu se proti němu spolčily a pronásledovaly ho. Chovatelé poté ponechali u samce jen mírnější z obou samic. Pár se sžil až po postupném každodenním spojování. Trpělivost chovatelů se nakonec vyplatila: loni samice přivedla na svět prvního potomka, který se stal vůbec prvním mládětem tayry odchovaným na území České republiky.

Mláďata tayr se rodí holá a slepá, a proto se o ně matka musí v prvních měsících jejich života pečlivě starat. Letošní dvojčata se narodila 8. srpna. V polovině září už obě viděla a počátkem října poprvé opustila boudičku, ve které do té doby trávila veškerý čas. Chovatelé následně z expozice odstranili zástěnu, takže teď už mohou matku s oběma mláďaty pozorovat návštěvníci.

Matka dvojčat má hnědou srst bez náprsenky, otec je tmavší se žlutou náprsenkou, kterou „podědilo“ jen jedno z mláďat. Pohlaví dvojčat chovatelé zjistí v listopadu.

„Většina kunovitých šelem vyvíjí aktivitu v noci. Tayra je aktivní i ve dne, což z ní pro návštěvníky zoologických zahrad činí velice atraktivní druh,“ uzavřel kurátor Brandl.

Tayra je středně velká šelma z prostředí Jižní a Střední Ameriky, která svým vzhledem nezapře příbuznost s kunami. V divočině není vážněji ohrožená, její stavy však mají sestupnou tendenci.

Domorodci tayru nazývají kvůli náznaku vrásek u očí „cabeza de viejo“, tedy hlava starce. Občas ji chovají jako domácího mazlíčka, protože je hravá a lze ji poměrně snadno ochočit.

Tayry mají jednu z nejkratších březostí mezi kunovitými: maximálně 70 dnů.

autor: Zoo Praha
Spustit audio