Pražská ZOO rozsvítila vánoční strom a představila projekt Toulavý autobus

4. prosinec 2012

V pražské zoologické zahradě včera v podvečer začaly Vánoce. Návštěvníci a chovatelé společně rozsvítili stromeček a užili si atmosféru adventu poslechem prvních vánočních koled. Organizátoři zároveň využili této slavnostní příležitosti k tomu, aby představili projekt Toulavý autobus. Jaká byla atmosféra v pražské ZOO a co je podstatou projektu, zjišťovala na místě redaktorka Magdaléna Medková.

"Pánové Poborský a Svěcený rozsvítí vánoční strom, prosím pánové, teď!….a nic…/smích/ tak teď! To je krása."

Desítky zvědavců malých i velkých včera do zoologické zahrady zamířily hned ze dvou důvodů. Tím prvotním bylo společně rozzářit desetimetrový smrk a tím zvířátkům naladit tu pravou vánoční atmosféru.

Je krásný, hezky nazdobený, jsou tam zvířátka - moc pěkná atmosféra dneska."
Je hezký a mně se moc líbí, jak tam jsou ty koníčci, kteří vezou myši," popisují své dojmy návštěvníci různých věkových kategorií, které přilákala nejen vánoční atmosféra, ale také slavnostní představení očekávaného projektu Toulavý autobus.

"Já vám moc děkuji, že jste dnes přišli, že se zúčastníte zahájení projektu Toulavý autobus…," oslovuje návštěvníky ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek a shrnuje hlavní podstatu celého projektu. Ta je podle jeho slov velmi jednoduchá. Seznámit africké děti s krásou tamějších goril prostřednictvím společných výletů do okolních pralesů.

"Toulavý autobus bude mít základnu v oblasti Somalomo na okraji pralesu Dja a odtamtud bude vozit školní děti, aby se podívaly na gorily v Limbe Wildlife Centre nebo v Méfou," říká Miroslav Bobek a dodává, že největšími nepřáteli goril jsou právě afričtí domorodci, pro které jsou častým zdrojem potravy.

První jízda autobusu by se měla uskutečnit už začátkem ledna. Té se zúčastní nejen chovatelé pražské ZOO, ale také fotbalista a patron celého projektu Karel Poborský.

"S dětmi se skutečně potkáme. Pro mě to bude obrovská zkušenost. Moc se na ni těším," říká fotbalista.

Náklady na provoz autobusu pokryje jak vyhrazená částka z prodeje vstupenek, tak z dobročinného konta Pomáháme jim přežít, kam mohou lidé posílat peníze v průběhu celého roku.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio