Pražská ZOO se raduje z osmi mláďat varana komodského

9. srpen 2012

Pražská zoo se raduje z osmi mláďat ještěra varana komodského, která přivedla na svět samice Aranka. Ta je zasloužilou matkou, během svého života snesla už šest snůšek vajec, a je tak světovou rekordmankou. Její poslední potomci nyní obývají odchovné terárium v zázemí Pavilonu velkých želv. První mládě se vylíhlo 31.července a v průběhu tří dnů ho následovalo sedm sourozenců.

Příchod varanů na svět je velmi zajímavý. Každé mládě totiž svým tzv. vaječným zubem, což je taková ostrá šupinka, nařízne skořápku. Poté vystrčí čenich a postupně začne dýchat nozdrami. V této poloze vydrží 24 hodin. Co během té doby dělá?

"Vtahuje přitom žloutkový váček, právě odpojuje žilní dýchání, čili je to docela náročný proces, který v tom vajíčku probíhá. Trvá to většinou 24 hodin. Pak se mládě rozhodne a vyleze ven," říká kurátor plazů pražské ZOO Petr Velenský.

Mládě varana komodského

Čerstvě narození varani si dopřávají velmi zajímavou potravu.

"Týden po líhnutí nedáváme vůbec nic, protože mláďátka mají zásobu žloutkového váčku, který si přinesou ještě z vajíčka. Těch posledních 24 hodin vtahují mimochodem pupeční šňůrou, což je takové masité brčko, zbytek žloutkového váčku, a po týdnu mu začneme nabízet první potravu, a to jsou zabitá mláďata myší."

Malí varani v pražské zoo pobudou pouze tři roky.

"Jsou součástí mezinárodního záchranného programu, čili my budeme vyjednávat s jinými zoologickými zahradami. Některé zoologické zahrady projeví zájem přímo u koordinátora toho programu. Jsme zařízení tady u nás v zoologické zahradě, že tady zhruba tři roky mohou být."

Mládě varana komodského

Pražská ZOO v rámci záchranného programu zase dostala od Los Angelské zahrady varana Rakastana, který se v budoucnu stane partnerem Arančiny dcery Ranchy, která přišla na svět minulý rok. Pojďme se, ale zaměřit na další mláďata. V pražské ZOO se totiž narodilo také 170 chameleonů.

"Okamžitě jsme se je snažili dávat do jiných zoologických zahrad, protože odchov 170 chameleonů je samozřejmě velice náročný. Chameleoni jsou často nesnášenliví samotáři, takže i jako mláďata je lepší chovat je po jednom nebo v malých skupinkách."

Pražská ZOO si potřebuje pro zachování dalších budoucích generací nechat pouze 10 chameleonů. Zbývajících 160 tak svůj domov najde v jiných zoologických zahradách.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio