Pražskou primátorkou bude Adriana Krnáčová, Březina radním nebude

Novou pražskou primátorkou bude Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Domluvily se na tom vyjednávací týmy budoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha bude mít novou primátorku. Adrianu Krnáčovou z hnutí ANO

Praha bude mít novou primátorku. Adrianu Krnáčovou z hnutí ANO | Foto: ANO 2011

„My jsme měli rozdělená porfólia už od minulého jednání, teď jsme domlouvali jen jednotlivé detaily, na klubech jsme si nechali potvrdit nominace a ty byly akceptovány," řekla po jednání týmů Českému rozhlasu Adriana Krnáčová.

Hnutí ANO bude v radě dále zastupovat Michal Hašek, Libor Hadrava, Radek Lacko a Eva Kislingerová.

Společně s nimi ve vedení města usednou Jan Wolf, Matěj Stropnický a Jana Plamínková z Trojkoalice a Petr Dolínek a Irena Ropková za ČSSD.

Legislativu, protikorupční strategii a veřejnou správu bude mít na starosti budoucí primátorka Krnáčová, za majetek bude zodpovídat Michal Hašek, Hadrava bude mít v kompetenci bezpečnost. "Finance a rozpočet paní profesorka Kislingerová a zdravotnictví a bydlení připadlo Radku Lackovi," doplnila Krnáčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění na pražském magistrátu mluví budoucí primátorka za hnutí ANO Adriana Krnáčová

Za Trojkoalici usedne v radě místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický, který bude zodpovídat za územní rozvoj. Kulturu a památkovou péči bude mít na starosti předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf.

"V pozici radní pro životní prostředí a technickou vybavenost bude Jana Plamínková," uvedl lídr Trojkoalice Petr Štěpánek. Sám v radě neusedne, měl by být starostou Prahy 4.

Za dopravu a evropské fondy bude zodpovídat místopředseda pražské ČSSD Petr Dolínek a za školství a sociální problematiku místostarostka Prahy 3 Irena Ropková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na otázky Radiožurnálu spojené v povolebním vyjednáváním v Praze odpovídal místopředseda pražské ČSSD Petr Dolínek

Třetí místo pro ČSSD zůstane zatím volné. Původně jej měl obsadit Karel Březina, toho však ve středu soud uznal vinným kvůli podvodu v pražském dopravním podniku. Březina sám uvedl, že radním proto nebude. Vyjednavačem za ČSSD ale zůstává.

„V tuto chvíli jsem předseda klubu sociální demokracie, z této pozice jsem členem vyjednávacího týmu a na tom se nic nemění. Vzhledem k tomu, že dopravu má přidělenu sociální demokracie a dohodli jsme se na tom, že nebudeme navzájem mít předsedu výboru a zároveň radního, tak s touto funkcí v žádném případě nepočítám,“ uvedl Březina.

Stejně jako Břeina v radě nebude ani lídr ČSSD, ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, který by se měl stát šéfem finančního výboru. Znovu se vyjednávací týmy sejdou v pondělí, kdy začnou jednat o základních principech koaliční dohody a rozdělení výborů.

„My budeme mít klub v pondělí dopoledne, kde právě to poslední jméno si dořešíme, i v návaznosti na to, jak by měly vypadat výbory zastupitelstva,“ doplnil k tomu místopředseda pražské ČSSD Petr Dolínek.

Seznam radních ještě musí projednat zastupitelské kluby koaličních stran. Jejich vyjednávací týmy se pak sejdou opět v pondělí. "Tam bychom se měli domluvit na základních principech koaliční dohody a budeme jednat o jednotlivých výborech," řekla Krnáčová.

Pražané se podle ní mohou těšit na to, že radnice bude spravována transparentně a hospodárně:

"Určitě budeme řešit dopravu, parkování, svoz odpadu, Opencard, všechny projekty, které nás stáli hodně peněz s nejistým výsledkem. Doufám, že budeme tvořit koherentní jednotku v rámci rady, půjde nám o jednu věc a budeme společně pracovat jako tým.“

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ní s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech mají Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla.

Krnáčová slibuje, že si na první zasedání vyzvedne primátorský řetěz z muzea: „Je důležitým symbolem města. Zda ho budu nosit na další zasedání, to je nejisté. Umím si ale představit, že bychom si měli nechat vyhotovit nějakou miniaturu nebo identifikaci, kterou bychom si pak připnuli na klopy a hrdě bychom je nesli.“

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Praha | Foto: Český rozhlas

ČTK, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme