Pražský Žižkov se na několik hodin odmlčí, nepůjde DAB+ rádio ani DVB-T2

14. březen 2017

Výluku bude mít i VKV vysílání. Jde tedy o mimořádnou příležitost, jak si lovci vzdálených signálu mohou proladit jinak obsazené kmitočty.

České Radiokomunikace naplánovaly na středu 15. března výluku hlavního pražského vysílače Žižkov. Znamená to, že se postupně odmlčí všechny rozhlasové a televizní signály, které jsou odtud šířeny, a to včetně DAB+ vysílání na kanálu 12C. Tato výluka začíná konkrétně pět minut po půlnoci a ukončena bude do páté hodiny ranní. Stanice Českého rozhlasu bude možné digitálně v danou dobu poslouchat v multiplexech RTI cz a Teleko.

Ve stejnou dobu, tedy od půlnoci do páté hodiny ranní, je naplánována také výluka VKV vysílání. V případě stanic Českého rozhlasu jde o ČRo Radiožurnál na frekvenci 94,6 MHz, ČRo Vltava na frekvenci 105,0 MHz, ČRo Plus na frekvenci 92,6 MHz. Pro nespavce jde o zajímavou příležitost objevit vzdálené rozhlasové stanice na jinak obsazených kmitočtech. Volné budou dále i frekvence 93.7 MHz, 96.6 MHz a 102.5 MHz. Od 6.00 do 15.00 bude probíhat výluka televizního signálu, a to včetně nové přechodové DVB-T2 sítě na kanálu 31. Zálohu této platformy bude zajišťovat středočeský Cukrák.

autor: lukpo
Spustit audio