Pražští hroši se přestěhovali do nového pavilonu

19. září 2012

Hroši Slávek, Maruška a Váleček v pořádku zvládli stěhování do dokončovaného moderního pavilonu v horní, nezáplavové části areálu pražské zoo. Přesun proběhl hladce, přesto trval celkem pět hodin.

Transport hrochů jsme připravovali řadu dní dopředu, protože jsme hledali nejlepší variantu přesunu. K velmi dobrému a rychlému průběhu stěhování přispělo to, že akci řídil na slovo vzatý odborník Roy Smith, který už v pražské zoo stěhoval slony z Pavilonu velkých savců do nového slonince,“ uvedl kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Stěhování začalo v úterý v poledne, kdy jeřáb spustil do výběhu hrochů v Pavilonu velkých savců speciálně upravený přepravní box. Do bedny vzápětí po pobídkách chovatelů vstoupil hroch Slávek, kterého přilákalo jídlo. Jeřáb poté vyzvedl box na přistavený kamion a ten hrocha převezl okolo areálu zoologické zahrady k novému pavilonu. Stejný proces se následně opakoval i se Slávkovou družkou Maruškou a ročním potomkem Válečkem, kteří cestu v přepravní bedně absolvovali společně.

V následujících měsících si hroši budou zvykat na nový domov. Návštěvníci je v něm budou moci vidět od příští sezóny.

„Jsem přesvědčen, že to bude jedna z nejzajímavějších a nejvyhledávanějších expozic Zoo Praha,“ řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. „Iluzi Afriky v ní vytvořili stejní tvůrci, jací se podíleli na stavbách do filmů Letopisy Narnie, a ve vnitřním i vnějším bazénu by hroši měli být vidět i pod vodou jako v ohromném akváriu. Slavnostní otevření tohoto nového pavilonu hrochů proběhne při zahajování následující hlavní sezóny, ale zvažujeme, že jeho jednorázovou prohlídku bychom zájemcům umožnili dříve, nejspíš kolem Vánoc,“ doplnil.

Hroch Slávek v přepravním boxu


Pavilon velkých savců, kde hroši žili doposud, bude přebudován na expozici Amazonie.

Pražská zoologická zahrada chová hrochy již od roku 1933, kdy do zoo přijel v cirkusové maringotce hroch Petr. Populární byla hrošice Zuzana, která do Prahy dorazila z Berlína, kde za války přečkala bombardování města. Tato samice, kterou pražská zoo odkoupila za symbolickou jednu korunu za každé kilo váhy, pak žila v Tróji další desítky let. Neméně slavný je hroch Slávek - stal se hrdinou a symbolem naděje při ničivých povodních v roce 2002, když dokázal přežít v zatopeném Pavilonu velkých savců. Jeho tehdejší partnerka Lentilka a dcera Barborka velkou vodu bohužel zaplatily životem. Novou Slávkovou partnerkou se pak stala Maruška. Ta úspěšně odchovala dvě mláďata – nejprve Tomíka a potom Válečka, kterého přivedla na svět loni v červnu.

autor: Zoo Praha
Spustit audio