Pražští radní schválili po dvou letech sporů novelu stavebních předpisů

Novelu Pražských stavebních předpisů dnes schválila rada hlavního města. O jejich podobu vedla více než dvouletý spor s ministerstvem pro místní rozvoj a Evropskou komisí. Novela předpisů vznikla ještě za předchozího vedení města, ministerstvo ale jejich platnost pozastavilo. Po dnešním schválení nabudou účinnosti 1. srpna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) | Foto: Filip Jandourek

„Je to jeden z nejzásadnějších dokumentů, které Praha má a přijetí bylo provázeno mnohými pochybnostmi. Předpisy budou vydány knižně a budou pomůckou jak pro jednotlivé odbory hlavního města, tak pro městské části,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Primátorka tuto verzi předložila radě po kompetenčním sporu se svým dřívějším náměstkem Matějem Stropnickým (SZ/Trojkoalice), schválena byla loni na začátku srpna. Koncem října pak rada předpisy připravila na odeslání k notifikaci do Bruselu.

Na mimořádné schůzce do nich před tím zapracovali připomínky ministerstva pro místní rozvoj. Rada tehdy jednala v užším složení poté, co pražští zastupitelé předešlé noci odvolali čtyři z 11 radních.

Původní verze schválená minulým vedením hlavního města se stala předvolebním tématem, kde proti sobě stáli bývalý primátor Tomáš Hudeček (nestr., dříve TOP 09) a firmy zajišťující velkoplošnou reklamu. Předpisy totiž v zastavitelném území zakazovaly reklamu nad šest metrů čtverečních.

„Ve chvíli, kdy billboardová lobby zjistila, že podle těchto předpisů by v Praze zmizely billboardy, prosadila to přes různé směry a instituce, a to jak přes ministerstvo pro místní rozvoj, tak bohužel nakonec i přes lidi, kteří ještě ve volebním programu měli, že proti billboardům bojují,“ komentoval Hudeček schválení nové verze.

Vítězství billboardové a stavební lobby, tvrdí kritici

Podle Matěje Stropnického úprava dostatečně nevyužívá potenciál v oblasti úspory energií a ekologické náročnosti staveb. Bývalý náměstek primátorky kritizuje také možnost developerů rozhodovat o nově zastavovaných územích.

„Když dneska podle nových předpisů přijde developer do velkého území, třeba do Bubnů nebo na Žižkov, tak bude developer ten, kdo první určí, kde budou ulice, kde budou veřejná prostranství. Tohle ale nemá určovat developer, to by mělo dělat město. Tyhle předpisy neumožňují městu, aby bylo tím regulátorem toho území,“ podotkl Stropnický.

Stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu. Obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Účinnost původních stavebních předpisů loni v lednu na 15 měsíců pozastavilo MMR. Zrušení předpisů zdůvodnilo tím, že mají formální nedostatky a chybí notifikace Evropské komise. Po dobu jejich pozastavení platily v Praze obecné podmínky dané stavebním zákonem.

Praha má své stavební předpisy jako jediné město v zemi už více než 100 let. Ministerstvo chtělo kvůli sporům hlavnímu městu tuto výsadu odebrat.

ČTK, ČRo, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme