Prchající plankton

1. říjen 2012
Monitor

Mikroskopické mořské řasy dělají něco, co u rostlin není zrovna běžné: aktivně utíkají před svými predátory.

Mořský fytoplankton umí víc než se jen pasivně povalovat ve vodě. Už dlouho víme, že mikroskopické řasy během dne stoupají a zase klesají ve vodním sloupci. Toto chování jim má zajistit přísun živin a slunečního světla. Vědci z University of Rhode Island si položili otázku, jestli pohyb fytoplanktonu neovlivňuje ještě další faktor, kterým jsou predátoři. Nikoli ti velcí jako například velryby, ale dravé mikroskopické organismy, které tvoří zooplankton.

Jako pokusný organismus si vědci zvolili řasu Heterosigma akashiwo, která na hladině vody občas vytváří toxický vodní květ. Sledování jejích trojrozměrných interakcí s různými druhy predátorů naznačilo, že fytoplankton zřejmě dobře ví, co ho může sežrat. Řasy prchaly nejen před dravými příslušníky zooplanktonu, kteří je loví, ale i z vody, která tyto predátory obsahovala. Dravý zooplankton, který loví jinou kořist, však vyvolal jen minimální odezvu.

Je to vůbec poprvé, kdy vědci pozorovali útěkové reakce mikroskopických řas a zatím není jasné, jestli existují také u jiných druhů fytoplanktonu. Pokud tomu tak je, není vyloučeno, že právě strach z predátorů se podílí na náhlé formaci vodního květu. K jejímu vysvětlení totiž pouhá potřeba živin mnohdy nestačí.

Zdroj: PLoS ONE, ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.