Přeběhlíci by mohli automaticky přicházet o mandát, navrhují komunisté

Politici z KSČM prosazují ve sněmovně úpravy, podle kterých by přijít o poslanecký mandát bylo snazší než dosud. Chtějí zabránit například takzvanému přeběhlictví, tedy situaci, kdy politik zvolený za určitou stranu během volebního období hlasuje s jiným klubem. Kromě toho předloha navrhuje, aby mandát ztratili i zákonodárci, kterým soud vyměřil nepodmíněný trest za úmyslný trestný čin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Grospič (KSČM)

Stanislav Grospič (KSČM) | Foto: Tomáš Adamec

Stanislav Grospič z KSČM ale připouští, že ne všichni poslanci souhlasí s návrhem automaticky připravit o mandát politiky, které soud potrestal za úmyslný trestný čin.

„Vnímám i to, že názory na řešení tohoto institutu se různí a přinášejí určité množství variant, takže my jako předkladatelé se tím teď budeme zabývat,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se k úpravě navrhované KSČM staví ostatní strany, zjišťovali Jaroslav Gavenda a Tomáš Bystrý

Kritici předlohy upozorňují zejména na to, že je zřejmě protiústavní.

Poslanec Jan Chvojka z ČSSD také namítl, že úprava by mohla posloužit v politickém boji proti opozici. Pokud by nějaká vláda ovládala policii a soudy, dokázala by pak podle něj zlikvidovat své názorové oponenty. Poslanec se vymezil i proti snaze KSČM omezit přeběhlictví.

„Já si nemyslím, že by bylo úplně správně, aby kvůli tomu přišli o mandát, protože oni program, za který byli zvoleni, možná chtějí prosazovat dál, nicméně ne v tom uskupení a za té formace, za jakou byli zvoleni,“ zmínil Chvojka situaci politiků původně zvolených za hnutí Úsvit.

Návrh, nebo aspoň jeho část, má přesto šanci uspět.

„Za hnutí ANO říkám, že trestné činy jsou věc, pod kterou bych se dokázal podepsat, když to dobře uchopíme a když to nebude způsobovat nějaké absurdní konce,“ konstatoval člen ústavně-právního výboru sněmovny Radek Vondráček.

Proti jsou ČSSD a ODS

Proti je naopak ČSSD a ODS. V souladu s postojem vlády strany navrhovaly zamítnutí předlohy. To se jim nepodařilo. Komunistická norma tak jde k dopracování do sněmovního podvýboru.

Sněmovna zažila situaci s odsouzeným zákonodárcem v roce 2013, kdy soud usvědčil tehdejšího poslance za ODS Romana Pekárka z korupce.

„Já nevím, co přesně a jak bude, jakým způsobem může člověk ve vězení mandát vykonávat, ale zcela jistě nějakým způsobem ano. To ukáže teprve čas,“ prohlásil Pekárek těsně před nástupem do vězení.

Sněmovna tehdy odsouhlasila, že zákonodárci za mřížemi nemají nárok na plat, náhrady a jiné poslanecké benefity.

Tomáš Bystrý, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme