Přechod na DVB-T2 v Česku se začíná rýsovat, na řadě je vláda

2. červen 2016

Zatímco první dvě přechodové sítě budou celoplošné, třetí multiplex bude mít pokrytí podle toho, kolik kmitočtů bude mít k dispozici ČTÚ.

Do poloviny tohoto měsíce by měl na vládu dorazit dokument Strategie rozvoje digitální terestrické platformy, na základě něhož bude v následujících letech probíhat v České republice zavádění standardu DVB-T2. Webu Digitální rádio to řekl bývalý předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák, který se nyní v roli konzultanta na hladkém zahájení procesu při Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) podílí. V současné době probíhá dokončování připomínek za účasti expertního týmu i členů MPO.

Na podzim, pravděpodobně v říjnu, začne v České republice vysílání takzvaných přechodových sítí ve standardu DVB-T2. Technické parametry budou zveřejněny později a naše redakce vás o nich pochopitelně bude informovat. V tuto chvíli je nicméně možné říci, že přechodové sítě budou fungovat tři, z nichž jedna bude regionalizovatelná (kvůli lokálním televizím). První připadne programům České televize, druhá Českým Radiokomunikacím a třetí Radimu Pařízkovi coby vlastníkovi multiplexu 4, s nímž se však v rámci přechodu na DVB-T2 nepočítá. Právě Pařízkova síť umožní regionalizovatelnost.

Zatímco první dvě sítě budou celoplošné, třetí multiplex bude mít pokrytí podle toho, kolik kmitočtů bude mít k dispozici ČTÚ. Lze předpokládat, že pokrytí sítě bude v řádu desítek procent území republiky. Začátkem roku 2021 by takzvané přechodové sítě měly být překlopeny do finálních multiplexů. České televizi připadne první z nich, druhá síť si mezi sebe rozdělí programy Českých Radiokomunikací a čtvrtého, dříve třetího multiplexu, se žádné změny pravděpodobně nedotknou. Ve stejné době pak mají začít fungovat sítě 5 a 6 označované jako rozvojové.

V první fázi zavádění DVB-T2, tedy do roku 2021, na stejný termín je naplánováno i ukončení vysílání DVB-T, se nepočítá s šířením placené nabídky. Neznamená to ovšem, že by do budoucna tato pozemní digitální televize nemohla na našem území vzniknout. S celoplošností prvních dvou přechodových sítí lze počítat okolo roku 2018. Letos tedy signál dosáhne prozatím pouze do prvních lokalit (například Praha, Brno, Ostrava). Na konci příštího roku vyprší stávajícím regionálním DVB-T sítím (v současné době jich je 21) kmitočtové příděly.

Regionální televize tak budou mít před sebou dilema, respektive dvě možnosti. Buďto vstoupí do regionalizovatelné přechodové sítě Radima Pařízka, nebo pozemní vysílání ukončí a stáhnou se například do kabelových nebo IPTV sítí, případně na satelit, kde jim může prostor nabídnout například Regionálnítelevize CZ. Stávající DVB-T vysílání bude postupně ukončeno kvůli nutnosti uvolnění pásma 700 MHz pro rozvoj služeb telekomunikačních operátorů. Pro přechod na DVB-T2 byly vyhrazeny kanály 22, 24, 26, 27, 28 a 31 (viz dokument). Do budoucna pochopitelně panuje shoda, aby pro televizní účely byl využit celý zbytek UHF pásma.

autor: lukpo
Spustit audio