Přechod na standard DVB-T2 dostal u poslanců zelenou, na řadě jsou Senát a prezident

24. květen 2017

Snahu satelitní asociace zabránit snadnému schválení novely označil ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček za jednoznačný konkurenční boj.

Novelu Zákona o elektronických komunikacích (ZEK), která řeší mimo jiné přechod z televizního standardu DVB-T na DVB-T2 na dnešním zasedání schválila Poslanecká sněmovna a poslala ji k posouzení Senátu a následně podpisu prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Vysílání ve standardu DVB-T a finální přechod na technologii DVB-T2 by měl skončit 1. února 2021. Vláda odhaduje, že celý proces vyjde diváky na pět miliard.

České Radiokomunikace a televizní operátoři ovšem argumentují tím, že výměna přijímačů nebude ve většině případů nucená, ale přirozená. Proces přechodu bude probíhat v následujících několika letech, kdy se diváci sami pro nákup nového přijímače rozhodnou. Přechod nutně nemusí znamenat zbavení se starého televizoru. Stačí, když si divák pořídí set-top-box za několik set korun. Hladkému schválení novely ZEK se snažila dlouhodobě bránit Česká asociace satelitních operátorů (ČASO).

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček z ČSSD tvrzení asociace ve středu odmítl. Zájmem asociace je podle něj získat maximum pro svůj obchodní prospěch. „Jedná se jednoznačně o konkurenční boj a o snahu připravit domácnosti o bezplatnou televizní platformu," citovala Havlíčka ČTK. Samotné schválení zákona podle něj veřejnou podporu nezakládá, ale určuje pravidla, podle nichž může být podpora stanovena. Provozovatelé pozemního digitálního vysílání dostanou podle Marcela Procházky z Českých Radiokomunikací kvůli přechodu na nový standard DVB-T2 od státu kompenzaci kolem 650 milionů korun.

autor: lukpo
Spustit audio