Přečíst a vyměnit za jinou. U pardubického zámku je nová knihobudka

7. září 2017 08:20

Lidé, kteří mají doma nepotřebné knihy, mají šanci je nabídnout dalším čtenářům. Sami si za to můžou odnést knihu podle svého výběru. Právě k tomu slouží knihobudka a jedna nová vznikla přímo v historickém centru Pardubic, konkrétně na zámeckém Příhrádku.

Nápad umístit ji právě do tohoto renesančního zákoutí pochází z hlavy knihovnice Zdeňky Kratochvilové z pardubického Národního památkového ústavu.

„Knihobudka funguje na principu výpůjčky a donášky knih. Pokud se ten člověk rozhodne, že si knihu chce ponechat, měl by místo ní přinést jinou,“ přibližuje fungování schránky Zdeňka Kratochvilová.

Čtenáři si mohou nechat v knize vzkaz

Pro čtenáře připravili ještě drobnost, takzvané cestovní lístky. Jestliže máte doma nějakou knihu, kterou nepotřebujete, můžete ji přinést do budky. Vezmete si lístek z košíčku, vložíte do přinesené knihy, a kdo si ji půjčí a vrátí, může na něm nechat vzkaz, jak se mu kniha líbila. „Uvidíme, jestli se tento nápad chytí, zatím knihy moc neputují, ale dostávají se sem nové,“ doplňuje knihovnice.

Do knihobudky na pardubickém Příhrádku se vejde přibližně 60 knih

„V prvních dnech byl o knihobudku velký zájem a zejména teď v létě jsme viděli, že se knížky půjčují, že se lidé dívají, co to tady přibylo,“ popisuje první dny fungování knihobudky Zuzana Růžková z Národního památkového ústavu. „Objevuje se tu směsice knih, spíš beletrie než poezie a jsou tam i odborné knihy, jak z naší produkce, tak o architektuře a dalších sférách, které jsme měli v naší knihovně. Dá se říct, že ta směs je poměrně různorodá.“

Knihobudku najdete na zámeckém Příhrádku a je otevřena 24 hodin denně.

autor: KUB
Spustit audio