Před 150 lety vznikla botanická zahrada v Táboře. Daří se tu i vanilce

28. únor 2016

Oáza zeleně v centru Tábora slaví 150 let od založení. Botanická zahrada je od roku 2000 kulturní památkou a je unikátní hned z několika důvodů.

Je s ní spjato i jméno syna spisovatelky Boženy Němcové Karla, který zde působil 26 let jako zahradník a správce. „Založil zde například vinici nebo ovocnou školku. Dodnes tu roste hrušeň, ze které údajně odebíral semena pro pěstování odnoží do své školky,“ říká vedoucí botanické zahrady Žaneta Šišková.

Světovým unikátem byl na počátku 20. století zdejší hospodářský systém. „Návštěvník ho vidí jako soustavu políček. Rostliny nejsou členěny podle čeledí, jak je zvykem v jiných zahradách, ale podle jejich hospodářského užitku,“ vysvětluje Žaneta Šišková.

Právě toto členění je jedním z důvodů, proč do druhé nejstarší botanické zahrady v Čechách míří návštěvníci z různých koutů světa.

Zastavila se zde například Anna Ďurinová ze Slovenska. „Jedu do Budějovic na výstavu orchidejí a na internetu jsem zjistila, že v Táboře je botanická zahrada. To mě zaujalo, tak jsem se zastavila. Líbí se mi třeba ten úžasný maniok,“ komentovala.

Lidé se mohou projít arboretem nebo zamířit do skleníků plných tropických a subtropických rostlin. Daří se tu i vanilce. „Zajímavé je to, že pro opylení potřebuje specifický rod vos. Jinde než ve svém přirozeném prostředí je proto nutné je opylovat ručně. Používá se na to dřívko nebo bambusová tyčka, a proto je ta pravá vanilka tak drahá,“ dodává Žaneta Šišková.

Kromě rostlin uvidí návštěvníci v zahradě exotické ptactvo, želvy a dravé ryby.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio