Před 60 lety se Lipno naplnilo vodou, vše urychlila povodeň

19. únor 2018 09:26

Největší vodní plocha v Čechách, Lipenská přehrada, se poprvé naplnila přesně před 60 lety. Pod vodou zmizelo v únoru 1958 několik šumavských obcí. O rok později už na hladině jezdily parníky a plachetnice.

Na tehdy poměrně překotné napouštění vody si dodnes pamatují některé obyvatelky Lipna. „Přes ten lesík byl barák, kde sundali střechu, a my jsme se běželi z kanceláří podívat. Stáli jsme na tom baráku. Pak už se voda blížila, tak jsme honem utíkali pryč,“ vzpomínají Růžena Bělohlávková a Věra Kvěchová.

Plán napouštění Lipna byl stanoven na 1. března 1958. Příroda ale rozhodla jinak. „Na počátku února přišla povodeň. Naplnil se celý prostor stálého nadržení plus asi metr a 40 centimetrů zásobního prostoru. Za únor přiteklo do Lipna 40 milionů kubíků vody, které tam zůstaly, tím vlastně došlo k rychlému neřízenému naplnění části zásobního prostoru,“ vysvětluje ředitel závodu Horní Vltava Povodí Vltavy a bývalý správce přehrady Zdeněk Zídek.

Čtěte také

Pak se pokračovalo podle plánu. Jako dítě to zažila Věra Kvěchová. „Oni to napustili a my jsme s otcem chodili po tom břehu bývalé Vltavy. Pamatuji si, že tam stály ještě baráky, že jsme tam našli kostru kočky na studni, jak to tam všechno zůstalo,“ vypráví.

Manipulace s hladinou při napouštění přehrady, která se skládá z betonového bloku a sypané hráze, má podle Zdeňka Zídka předepsaný režim. „Není to tak, že by se celá napustila a celá vypustila. Plní se to určitou rychlostí, vyhodnocuje se, někdy se to zase uprázdní a zase plní, hodně záleží na hydrologických podmínkách,“ popisuje.

Rok po napuštění jezera popsal ve své reportáži redaktor Československého rozhlasu Vladimír Vácha: „Stovky turistů přijíždějí dnes, kdy píšeme rok 1959, na Lipenskou přehradu. Stavební práce jsou už dávno skončeny, hráz v šířce 282 metrů přepažila údolí do výše 26 metrů. Za ní se rozlilo nové jihočeské moře, které už zatopilo téměř čtyři a půl hektaru půdy. Od května brázdí jeho hladinu dvě velké motorové lodě.“

Přímý přenos Českého rozhlasu České Budějovice od Lipenské přehrady. Na novém stanovišti - u převozu ve Frymburku

„O Lipnu se vždycky říkalo, že to je české moře. Má rozlohu padesát kilometrů čtverečních a nejdelší přímku přes 13 kilometrů. Jako na jediné naší vodní ploše je tam vidět zakřivení země,“ dodává Zdeněk Zídek.

Ten se v roce 1993 stal starostou obce Lipno nad Vltavou a je jím dodnes. V 90. letech zažil celý region krach několika průmyslových podniků a velkou nezaměstnanost. Lipno vsadilo na rozvoj turistického průmyslu. „Jednosezónní turistika není schopná ten region uživit, musí být dvousezónní, tudíž musí být důvod sem jezdit i v zimě,“ připomíná.

V těchto dnech vrcholí na Lipně zimní sezona, téměř všechna lůžka jsou obsazená. Zimní sezona přispívá k celoročnímu turistickému ruchu víc než ze třiceti procent.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související