Před 60 lety se narodil Johann Hölzel. Nic vám to neříká? A co umělecké jméno Falco?

Populární rakouský zpěvák Falco by se v neděli dožil šedesátky. Jeho život ale v roce 1998 tragicky ukončila autonehoda. Falcovi fanoušci dodnes oceňují kromě hudby i texty, ve kterých se vypořádával třeba s drogami nebo sexem. Čerpal přitom i ze svých vlastních bouřlivých zážitků. Jako první to s němčinou dotáhl až na špičku americké hitparády. Jeho hrob ve Vídni proto navštěvují fanoušci z celého světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrob rakouského zpěváka Falca ve Vídni

Hrob rakouského zpěváka Falca ve Vídni | Foto: Vojtěch Berger

Centrální hřbitov ve Vídni je obrovský, a není proto jednoduché najít na něm konkrétní hrob. Dlouho hledali také starší manželé z Tyrolska, kteří přijeli nejen za Falcem, ale také za dalšími velikány austropopu. „On byl hlavně o celou generaci hudebně napřed. Jednak v rapu a také v tom, že jako první dostal německou písničku na špici amerických hitparád,“ vypraví manželé.

Ne, že by to byl zapomenutý hrob. Přeci jenom je tam malý obelisk s vyrytým jménem Falco a jeho podobiznou na skle. Není to zase ale až tak okázalé, jako býval samotný zpěvák při svých vystoupeních.

„Prakticky jsem na Falcovi vyrostl. Měli jsme doma jeho staré desky a provází mě dodnes,“ vypráví Lukas, který přijel až ze severního Německa. Prý vždy, když je ve Vídni, tak se na hřbitově staví, protože je Falco jeho velký vzor.

„To on udával trendy – nejen kvalitou textů, ale i sebereflexí, jaká se u jiných popových hvězd nevidí. Odešel příliš brzy,“ dodává Lukas.

Rakouská média jsou celý týden Falca plná. Začíná to ranním vysíláním televizních stanic a končí večer na diskotékách, které různým způsobem vzdávají zpěvákovi hold v den jeho nedožitých narozenin.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme