Před 70 lety projel jižními Čechami vlak smrti s 6 tisíci vězni z koncentračních táborů

25. leden 2015

Před sedmdesáti lety projížděl přes Českou republiku vlak s šesti tisíci vězni z Osvětimi. Jeli do vyhlazovacího tábora v Mauthausenu.

Stovky lidí během převozu za obrovského mrazu zemřeli. Umírali hladem, nemocí, vysílením a ubitím. Na více než týdenní cestě nedostali jídlo ani pití. Místní železničáři se alespoň snažili do vagónů házet sněhové koule, aby alespoň trochu pomohli vězňům od žízně.

Vězňové dohnaní zoufalstvím z hladu a s těžkými omrzlinami utíkali z otevřených vozů. Doprovázejícími příslušníky SS byli nemilosrdně popravováni. Přímo ve stanici Tábor byli zastřeleni dva vězňové. Na trati České Budějovice – Kaplice přišlo celkem o život 58 vězňů. Na budějovickém hřbitově bylo zpopelněno 130 vězňů. Na Českobudějovicku a Kaplicku se našlo celkem 255 obětí transportu

Vlak dorazil až do rakouského nádraží v Pregartenu, pokračovat do již nedalekého koncentračního tábora Mauthausen mu ale nebylo umožněno. Mauthausen byl již přeplněn vězni a jeho velení odmítlo přijímat další transporty, a tak se vlak zase vydal na cestu zpět přes Čechy. Transport měl nyní nový cíl – koncentrační tábor Oranienburg severně od Berlína. Kolik vězňů tam bylo nakonec živých dovezeno a jaké byly jejich další osudy, není známo.

autoři: pfr , Jan Ciglbauer
Spustit audio