Před 95 lety začalo v Praze – Kbelích pravidelné rozhlasové vysílání. Dnes tam stojí památník

18. květen 2018
Česko – země neznámá

Český rozhlas slaví letos půlkulaté jubileum. Před 95 lety, 18. května, se z plátěného stanu na poli v Praze – Kbelích ozvalo první „Haló, haló“. Začalo tak pravidelné rozhlasové vysílání. Od roku 1973 stojí na místě stanu památník. Jeho autory jsou výtvarník Stanislav Kolíbal a architekt Zdeněk Rothbauer.

Červené pálené cihly jsou poskládány do osmi různě dlouhých paprsků, které se rozbíhají ze středu na všechny strany. Symbolizují šíření různě dlouhých rozhlasových vln všemi směry. Památník byl postaven u příležitosti 50. výročí rozhlasu.

Pravidelné rozhlasové vysílání v Československu začalo ve Kbelích za silného větru a prudkého deště 18. května krátce po osmé hodině večer. „Ale už o tři dny dříve, 15. května, odtud vysílala organizace nazvaná Prázdninová péče pro mládež,“ vypráví novinář a v současné době ombudsman Českého rozhlasu Milan Pokorný, který je zároveň autorem knih Báječní muži s mikrofonem a V hlavní roli rozhlas!

„Ve Kbelích si postavili vojenský stan. Odvysílali koncert skautských písní. Činovníci Péče pro mládež ho poslouchali na Žofíně. Do Kbel dorazili i naši otcové zakladatelé v čele s Adolfem Dobrovolným, ten 15. května vysílal také z tohoto plátěného stanu,“ dodává Milan Pokorný. 18. května, v den s velkým D, se tehdejší „rozhlasáci“ chtěli vměstnat do dřevěného baráčku, který ve Kbelích stál. Jenže ten byl plný techniky, a tak se do něj nevešli. A proto se znovu, kvůli špatnému počasí, museli uchýlit do vojenského stanu.

Pravidelné denní rozhlasové vysílání začalo ve 20 hodin a 15 minut hlasem technika Vlacha. „Halo, haló. Zde radiostanice O. K. P. Kbely u Prahy, prozatímní vysílací stanice Radiojournalu, která vysílá na vlně 1025 metrů zprávy a program,“ pronesl a oslovil tak první posluchače, shromážděné kolem jediného přijímače v pražském kině Sanssouci v dnešní Opletalově ulici.

Památník označuje cedule u silnice

Potom uvedl hudební čísla. Zazněla československá hymna hraná na trubku Emilem Čermákem, dále hráli houslista Josef Hašek a cellista František Voženílek, který zahrál Sicilianu z opery Sedlák kavalír. Sólisty doprovázel na klavír profesor Karel Sergej Duda. V programu vystoupila také operní pěvkyně Růžena Topinková. V tu chvíli do stanu vlezl zmoklý pes a její pěvecký výkon doprovodil vytím. Naštěstí se ho brzy podařilo vynést ven. Program trval zhruba hodinu.

Spustit audio