Před cestou do Egypta nebo Tunisu byste se měli nechat očkovat. O východní Asii nebo Latinské Americe nemluvě

23. červenec 2014

Mnozí si z dovolené do exotických krajin přivezou nechtěný suvenýr. Tropickou nemoc. Způsobit ji mohou i psy, kočky nebo opice před hotelem. Poradíme vám, na co všechno se před cestou i po ní připravit. Může se člověk nakazit z klimatizace? Je dobré cestovat s malými dětmi do exotických zemí? A jaké léky si případně vzít?

„Teplé období roku je pro nás sezonou žní. Je spousta klíšťat. Lidi trápí zažívací potíže. A jak cestují, vozí si domů choroby z blízké i vzdálené ciziny,“ popisuje Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Cesty do Chorvatska, Itálie či Řecka jsou podle ní spojeny s minimálním rizikem. Ale v Egyptě nebo Tunisu se už může objevit průjmové onemocnění. A pak jsou země s vysokým stupněm rizika jako třeba Afrika, jihovýchodní Asie, Indie, Thajsko, Vietnam, Latinská Amerika.

„Tam je třeba, aby se cestovatel vybavil očkováním. Doporučujeme žloutenky, břišní tyfus. Záleží, jestli tam jedete na týden do hotelu, na půl roku pracovně nebo s batůžkem.“

Pozor na potulující se zvířata

Hana Roháčová

Ani po návratu ze zahraničí nemáte úplně vyhráno. „Co teď řešíme, jsou návraty z cest, kdy lidé hladí kočky, psy, krmí u hotelu opice. Pak se musí očkovat, protože vzteklina je jedna z mála nemocí, která je stoprocentně smrtelná.“

Často je složité dítěti vysvětlit, že nemá sahat na kočičku, která proběhne kolem hotelu. V rizikových destinacích je mnohdy zvýšený výskyt vztekliny a zvíře je nedohledatelné.

Přivést si můžete i horečku dengue

Nejčastější onemocnění, která si cestovatelé přivezou, jsou průjmy. Ty jsou sice nepříjemné, ale zvládnutelné za pár dnů. Existují však horší choroby. Třeba tyfus nebo parazitální úplavice, která může porušit střevo.

Závažné onemocnění je i malárie a horečka dengue. „Po ní není člověk schopen několik týdnů provozu. Vyskytuje se třeba v oblasti tropů a subtropů. Ale nakažený komár může být i na oblíbených Maledivách.“

„Čeští komáři, ovádi, vosy jsou hodná zvířátka", říká doktorka Hana Roháčová. Sice bolí, svědí, ale je to místní záležitost. To klíšťata jsou jiná kapitola. „Jen velmi malé procento lidí, kteří se kontaktují s infikovaným klíštětem, onemocní. Na encefalitidu, která může mít těžkou formu, existuje dobrá očkovací látka, tady bych neváhala,“ říká Hana Roháčová.

autor: zk
Spustit audio