Před profesorem chemie Pavlem Kalačem už skládalo zkoušku více než 11 tisíc studentů

2. prosinec 2017

„Když jsem si to spočítal, tak jsem došel k těžko uvěřitelnému počtu přes jedenáct tisíc vyzkoušených studentů,“ bilancuje svou dosavadní pedagogickou kariéru profesor Pavel Kalač.

Čtyřiasedmdesátiletý odborník na chemii a potraviny stále aktivně působí na Jihočeské univerzitě. „Těžko se můžu někde anonymně objevit, ke mně se všude hlásí spousta lidí,“ popisuje úskalí učitelské popularity.

Rodák z Nového Knína na Příbramsku na jih Čech přišel v roce 1966 na takzvanou umístěnku. Šest let pracoval v Jihočeském průmyslu masném, od roku 1971 pak byl vysokoškolským učitelem v Českých Budějovicích. Vedle přednášení se samozřejmě věnoval i vědě.

Přitom stačilo málo a jeho talent a píle se ubíraly úplně jiným směrem. „Původně jsem chtěl studovat angličtinu a historii, ale ředitel střední školy mi nedal doporučení, že prý mohu jen na technický obor,“ vzpomíná na padesátá léta.

„Tak jsem na to šel vylučovací metodou a rozhodl se pro studium chemie, proti které jsem vlastně nic neměl,“ popisuje rozhodování, které zásadně ovlivnilo jeho život.

Rozhovor s Pavlem Kalačem si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio