Před školami panuje ráno dopravní chaos, ulice jsou ucpané a pro děti nebezpečné

8. září 2017

Málo parkovacích míst, dopravní zácpy a riziko nehodovosti. To je problém, který řeší většina českobudějovických základních škol. Rodiče nemají kde zastavit, když své děti vezou do školy. Největší zmatky jsou při ranní dopravní špičce těsně před začátkem vyučování.

„Na přechodu někdy nerespektují pravidla ani rodiče, prostě jdou a nekoukají, nebo to vezmou šikmo. Nejhorší je to od čtvrt do tři čtvrtě na osm,“ vypráví paní Bohumila, která hlídá bezpečnost dětí na přechodu pro chodce u Matice školské, jako dobrovolnice tak pomáhá městské policii.

Situace je nepřehledná i pro kolemjdoucí. „Bydlím za rohem, každý den sem chodím do pekařství a je tu provoz jako hrom. Auta, do toho ti žáci, není kde zastavit, jak se to tu vždycky všechno nahromadí, a je to tu dost nebezpečné,“ popisuje Josef Jaroš.

Podle ředitelky Základní školy Matice školské Jany Rychlíkové je teď dopravní bezpečnost v rukou českobudějovické radnice. „Je připravená studie, jak by vypadalo zabezpečení zásobování školy, místa pro rodiče, kteří přivážejí děti nebo jdou do školy něco řešit. Máme to dopodrobna technicky nakreslené, teď je otázka, kdy padne konečné rozhodnutí, že to město zrealizuje,“ říká.

Podobný problém řeší také Základní škola Ludvíka Kuby ve čtvrti Rožnov. Výrazně k tomu přispělo i otevření nedalekého supermarketu. „My apelujeme na rodiče už od konce školního roku, protože jsme věděli, že to nastane. Informovali jsme je, aby parkovali v postranních uličkách. Bohužel někteří to nerespektují a snaží se dovézt dítě nejlépe autem až do třídy. Potom děti přebíhají mezi parkujícími auty a samozřejmě se bojíme, aby nedošlo k nějakému úrazu,“ připomíná ředitel školy Miroslav Kůs.

I v Rožnově chtějí menší parkoviště u školy postavit co nejdříve. Vzniknout by mělo až osm míst, na kterých by rodiče mohli zastavit po nezbytně nutnou dobu.

autor: mvo
Spustit audio