Před soudem by měli stát ti, kvůli kterým stát přišel o majoritu v OKD, prohlásil Sobotka

1. září 2017
Zprávy , Zprávy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nedostal žádné upozornění, že by posudek k prodeji OKD měl nedostatky. Neměl proto důvod, aby se jím zabýval podrobněji. Sobotka to v pátek uvedl před soudem, kde vystoupil jako svědek v trestní kauze spojené s privatizací těžební společnosti OKD. Domnívá se také, že by před soudem měli stát ti, kvůli kterým ztratil stát v důlní společnosti majoritu.

Sobotka také uvedl, že nevěděl o tom, že by posudek nezahrnoval cenu za celý podnik. „Pokud to tak bylo, tak jsem o tom nevěděl," zdůraznil Sobotka. Znalec, na jehož základě vláda podíl v OKD prodala, ocenil cenu akcií a nezapočítal do ceny majetek dceřiných společností, kam spadaly například desetitisíce bytů.

Při dotazech soudu, státního zástupce nebo advokátů Sobotka popisoval, jak podklady na jednání vlády připravovali jeho podřízení. Na starosti to měl zejména jeho náměstek Zdeněk Hrubý. „Byl jsem v zásadě srozuměn s postupy, které materiál navrhoval," odpověděl Sobotka jednomu z advokátů, který se ho zeptal, zda vládnímu materiálu rozuměl.

Sobotka uvedl, že pro něj bylo důležité hlavně usnesení vlády, které k materiálu kabinet přijal. Tvrdil, že nedostal žádné upozornění, že by měl posudek k prodeji OKD nedostatky, a proto neměl důvod zabývat se jím podrobněji.

„Po 13 letech nemůžu přesně uvést, kdo rozhodl o zadání posudku," poznamenal Sobotka před soudem. Znalecký posudek považoval za důležitý materiál pro rozhodnutí vlády. Při výpovědi Sobotka často opakoval, že si po dlouhé době nemůže přesně pamatovat, jak se některé věci staly.

Sobotku mrzí, že v trestní kauze privatizace OKD nestojí před soudem ten, kdo v roce 1996 rozhodl o tom, že stát přišel v důlní společnosti o majoritu. Souzeni by podle něj měli být také „ti, kdo z OKD po roce 2004 vytahali obrovské finanční prostředky". Konkrétní jména uvést nechtěl.

Čtěte také

„Mám pocit, že se tady trošku ztrácí čas na procesu, který byl standardní," uvedl k tomu, že obžalováni jsou dva bývalí úředníci z Fondu národního majetku a znalec, který vypracoval posudek na cenu státního podílu v OKD.

Premiér vypovídal víc než hodinu a půl. Na několik otázek také odpověděl, že si na detaily nevzpomíná, že jde o 13 let starou záležitost.

Hlavní obžalovaný Rudolf Doucha, který pro vládu odhadoval hodnotu OKD, k soudu nepřišel. Žalobce svědectví premiéra nechtěl komentovat.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, jimž Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

V trestní kauze čelí obžalobě znalec, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu, a dále dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku, kteří měli privatizaci na starosti. Vinu popírají mimo jiné i s argumentem, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

autor: hla | zdroj: ČTK
Spustit audio